Setari Cookie-uri

Cum am scapat eu de colon iritabil

Colonul iritabil este un diagnostic pe care tot mai multe persoane il dobandesc, inca de la varste tinere. Astazi colonul iritabil a devenit deja o boala frecventa cu care tot mai multi oameni se confrunta.

Cand am fost prima data diagnosticata cu acest colon iritabil aveam 23 de ani. Nu avusesem niciodata nicio problema de sanatate, mancasem ce dorisem toata viata, fara a-mi fi rau vreodata sa a-mi afecta silueta. Cu alte cuvinte mancam ce vroiam, cat vroiam si eram si slaba.

colon iritabil

Pana intr-o zi obisnuita cand mi s-a facut rau la burtica. Am avut simptomele unei indigestii sau enterocolita, mai degraba ambele la un loc. Am zacut 3 zile, nu am putut manca mai nimic in aceasta perioada, ca orice om bolnav de burtica ce vomita sau are diaree.

De atunci a inceput calvarul. Dupa acel episod nu mi-am mai revenit din punct de vedere al digestiei decat tarziu si am sa va povestesc cum.

Imi era rau cam dupa orice aliment, nu mai vorbesc despre drumurile dese la baie pentru scaun. Cafeaua de dimineata ramasese doar o speranta, adesea ma duceam la baie dupa ce o beam. Fructele ma balonau teribil, parca aveam o mingiuta in burtica, iar legumele... nu le toleram pe toate, doar castravetii, ardeii si verdeata. Rosiile, ceapa, varza – toate imi faceau rau. Nici carne nu puteam consuma fara a ma durea stomacul sau burta. In fine, si peste toate astea beam foarte multa apa, niciodata n-am baut atata apa.

Citește și:

dieta pentru colon iritabil

Am fost la mai multi doctori, am incercat tot felul de tratamente, remedii detoxifiante, tratamente naturiste, dar rezultatele nu au aparut.

Pana cand am ajuns la un nutritionist si imi pare rau ca nu pot mentiona exact despre cine este vorba, o domnisoara tanara cu studii de nutritie care mi-a zis asa: “Va voi da o dieta care dureaza mult timp, nu este ca o cura de slabire de cateva saptamani ci o dieta care va schimba metabolismul si stilul de viata. Iar la aceasta dieta vom adauga cateva exercitii fizice usoare.” Apoi mi-a explicat cat de important este sa am rabdare cu corpul meu, ca fiecare proces de vindecare necesita timp si perseverenta din partea mea, ca acele tesuturi care captusesc intestinele sunt iritate si au nevoie de anumite alimente pentru a nu fi agresate si pentru a-si reveni. De asemenea mi-a explicat ca daca tesutul care captuseste intestinele este iritat, o serie de procese digestive se fac mai greu si pot sa ajung la tot felul de complicatii, ca anemie, carente nutritionale, deshidratare, palpitatii, somnolenta, toate pentru ca nu ma mai pot hrani corect.

Citește și:

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
30 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.