Setari Cookie-uri

Analize medicale pentru COLESTEROL si alte grasimi din sange

Stiati ca in sangele nostru circula mai multi nutrienti, intr-o stare chimica ce permite cedarea acestora tesuturilor? Printre acesti nutrienti circula si molecule de grasimi importante pentru metabolismul lipidic.

Analize medicale explicate: colesterolul, trigliceridele si fractiunile lipdice

Studierea acestor molecule grase circulante ne aduce informatii cu privire la o serie de procese normale sau patologice din organism, cu privire la excesele alimentare sau factorii de stres, dar si cu privire la unele patologii sau riscuri de boli.

Ce molecule grase putem "masura" in sange?

Din sangele periferic putem masura concentratia sau valorile unor molecule grase precum:

Colesterolul – o molecula grasa care poate fi scindata in alte molecule mai mici (fractiuni lipidice). Atunci cand avem colesterol marit, ne intereseaza sa verificam fractiunile lipidice pentru a estima unele boli sau riscul de a dezvolta unele afectiuni.

LDL – low density lipoprotein – este o fractiune lipidica denumita popular si "colesterolul rau" pentru ca poate patrunde in peretii vaselor arteriale si determina in timp ateroscleroza. Ateroscleroza este accelerata de diabet si totodata favorizeaza instalarea hipertensiunii arteriale, dar si producerea infarctelor miocardice, accidentelor vasculare cerebrale, infundarii altor vase cu grasime (emboli grasi) si in felul acesta ajungem intr-un cerc vicios cu urmari patologice in cascada si cresterea riscului pentru multiple afectiuni.

Citește și:

Trebuie sa stiti ca tara noastra ocupa loc de varf in clasamentul european privin mortalitatea prin boli cardiovasculare.

Analize medicale explicate: colesterolul, trigliceridele si fractiunile lipdice

HDL – High density lipoprotein – o fractiune lipida numita popular "colesterolul bun" – pentru ca are efect protectiv pentru ateroscleroza si boli cardiovasculare. HDL "prinde" LDL-ul din sange si nu il lasa sa patrunda in peretii vaselor sanguine, ci "il duce" inapoi la ficat unde va fi metabolizat.

VLDL – very low density lipoprotein - aceasta fractiune lipidica se aseamana cu "colesterolul rau" sau LDL. Dozarea VLDL este utila in evaluarea riscului de boli cardiovasculare si in diagnosticul unor dislipidemii familiale.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
8 Martie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.