Setari Cookie-uri

Anasonul: beneficiile unei surse de sanatate de pe taramuri exotice

Ce beneficii implica consumul de anason? Iata 6 dintre acestea.

Nu toata lumea stie cat de eficient este anasonul pentru organism, cu toate ca aceasta planta care isi are originea in Asia Mica a inceput sa devina populara si in alte colturi ale lumii. Anumite dovezi istorice ne arata ca anasonul a fost cultivat si in Egipt timp de cateva mii de ani. Faimosul medic din Antichitate, Hipocrat, sustinea ca acest superaliment este bun pentru tratarea problemelor respiratorii. Insa lista proprietatilor sale terapeutice nu se opreste aici.

Beneficii anason

1. Ajuta sistemul digestiv

Anasonul este folosit pentru problemele cu care se confrunta sistemul digestiv precum colicile intestinale, prezenta gazelor din stomac si lipsa secretiilor intestinale. De asemenea, ceaiul de anason stimuleaza apetitul in cazul in care nu ai pofta de mancare. Planta dispune de componente antispasmodice care calmeaza stomacul atunci cand ai gastrita, reducand din aciditatea aparuta in urma stresului.

Citește și:

2. Imbunatateste functiile sistemului nervos

Continutul de terpineol, eugenol si linalol are efect de sedativ, calmand nervii. Insa anasonul nu este bun numai pentru a te linisti; semintele sale au rolul si de a-ti da un plus de energie. Nu mereu poti scapa usor de sentimentul de vlaguire care te impiedica sa iti atingi potentialul maxim. De aceea este bine sa apelezi la anumite remedii naturiste care implica folosirea acestei plante; astfel iti vei desfasura activitatea cu mai mult spor.

Anason

Foto interior si prima pagina: Babay4ik/Shutterstock

3. Anasonul stelat lupta impotriva bolilor respiratorii

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, planta ajuta plamanul sa elimine secretiile bronsice care apar ca urmare a inflamatiei cailor respiratorii. Astfel ca, consumul acesteia este necesar in momentul in care ai bronsita, astm sau chiar si o simpla raceala. Si cum tusea poate cauza anumite neplaceri, infuzia cu anason este una dintre solutiile cele mai bune pentru a reduce din frecventa cu care apare accesul de tuse.

Citește și:

    4. Imbunatateste sistemul imunitar

    Printre alte componente ale anasonului se numara si acidul shikimic care in combinatie cu quercetina are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar. Un studiu din 2008 prezentat in “Journal of Medical Virology” a aratat ca acidul shikimic nu influenteaza prea mult functiile imunitare insa asocierea sa cu cealalta componenta iti da mai multa putere sa rezisti infectiei virale.

    5. Ceaiul de anason are proprietati antioxidante

    Antioxidantii sunt cunoscuti pentru faptul ca lupta impotriva radicalilor liberi care pot cauza dezvoltarea normala a celulelor. Radicalii liberi sunt cei care duc la aparitia cancerului. Chiar daca prezenta radicalilor liberi nu poate fi evitata deaorece acestia sunt un produs al metabolismului tau, poti alege sa le neutralizezi actiunea asupra organismului consumand alimente bogate in antioxidanti. Anasonul este un astfel de aliment, motiv pentru care ar trebui sa te gandesti serios sa il incluzi in dieta ta. Poti insa sa apelezi si la ceaiul de anason datorita faptului ca este un puternic antioxidant.

    Citește și:

      6. Anasonul contribuie la tratarea candidozei

      Proprietatile antifungice ale anasonului sunt numai bune pentru tratarea candidozei. Candida albicans este o ciuperca care iti afecteaza organismul in momentul in care sistemul imunitar este slabit, producandu-se astfel un dezechilibru al numarului de microbi.

      Anason

      Foto: Khalchenko Alina/Shutterstock

      Cum poate fi consumat anasonul?

      • Rachiul de anason - pulberea de seminte se pune intr-o sticla cu alcool si se lasa doua saptamani la macerat. O alternativa gustoasa la rachiul de anason este lichiorul de anason pentru care iti propunem o reteta simpla dar speciala.
      • Infuzia de anason - semintele de anason pot fi puse intr-un pahar cu apa, dupa ce acestea au fost maruntite. Dupa cel putin 7 ore, filtrezi semintele ramase, urmand ca mai apoi sa le oparesti. Poti adauga extractul obtinut prima oara peste preparatul cu apa oparita si seminte macinate.
      • Pulberea de anason - nu trebuie decat sa macini semintele de anason si sa adaugi pulberea la diverse preparate precum placintele, clatitele, fursecurile si chiar si budincile. Poti cauta diverse retete pentru care este nevoie sa folosesti anasonul. Incearca aceasta reteta delicioasa de prajitura cu anason.

      Vizionare placuta


      Kudika
      8 Septembrie 2015
      Echipa Kudika
      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.