Setari Cookie-uri

4 controale medicale pe care o femeie trebuie sa le faca anual

Sanatatea este bunul nostru cel mai de pret, protectia ei trebuie sa fie o prioritate pentru orice femeie, iar un organism puternic ne va garanta ca vom avea energia necesara pentru a face fata provocarilor vietii si pentru a ne bucura cu adevarat de ea.

controale medicale

Un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata si miscarea integrata in viata de zi cu zi, precum si vizitele regulate la medic sunt cheia pentru e ne proteja sanatatea.

Este stiut faptul ca, in lupta cu unele afectiuni, depistarea lor in stadii incipiente joaca un rol crucial in vindecare. Cancerul, boala secolului XXI, ne sperie cu siguranta pe toti si in multe cazuri prevenirea ei nu sta in mainile noastre. Momentul descoperirii lui este insa crucial. Rata de succes a tratamentului impotriva cancerului este mult mai ridicata daca boala este descoperita devreme, ne atrag atentia specialistii din cadrul Cancer Research UK. Unele forme de cancer se dezvolta intr-un mod asimptomatic pentru pacient, precum cel de pancreas, iar vizitele preventive la medic pot sa te protejeze de un inamic tacut, pe care nu l-ai fi observat decat intr-un stadiu avansat.

Medicul nu este doar persoana care trateaza afectiunile, ci si aliatul tau pentru a le preveni. Noi iti prezentam patru controale medicale pe care ar trebui sa ti le faci in fiecare an daca tii la sanatatea ta.

Citește și:

1. Controlul ginecologic

control medical

O femeie trebuie sa mearga cel putin o data pe an la un control ginecologic, indiferent de varsta. Principalele analize pe care doctorul ti le va face la controlul de rutina sunt testul Babes-Papanicolau, analiza de secretii si palparea sanilor. Un control riguros va trebui sa cuprinda si ecografie transvaginala, colposcopie si o ecografie mamara.

Testul Babes-Papanicolau ii ajuta pe medici sa depisteze cancerul de col uterin. El trebuie facut o data pe an de toate femeile care si-au inceput viata sexuala. Examenul de secretii se face pentru descoperirea infectiilor si bolilor cu transmitere sexuala, in timp ce ecografiile ginocologice le vor oferi medicilor o imagine a organelor genitale interne ajutandu-i sa descopere chisturile ovariene, fibromul uterin sau polipii uterini. Si ecografia mamara este o analiza care trebuie efectuata o data pe an, mai ales daca ai constatat modificari de consistenta la autopalparea sanului.

Ecografia este o analiza imagistica neinvaziva, care ii permite medicului sa observe in amanunt anumite organe. Daca a trecut mai mult de un an de la ultimele analize medicale ginecologice, ar trebui sa-ti faci timp pentru o vizita la cabinetul medicului si o programare pentru efectuarea ecografiilor. Pe site-ul acestui centru medical vei putea gasi cu usurinta tipul de ecografie pe care vrei sa-l faci si vei avea parte de cel mai specific screening pentru cancerul de col uterin, deoarece este singurul laborator din tara noastra care detecteaza ARN mesager pentru proteinele E6/E7 ale HPV HR.

Desi multe femei amana vizita la medicul ginecolog din diverse motive, fie chiar si cele legate de disconfortul pe care il creeaza controlul ginecologic, aceste analize sunt imperative daca vrei sa stii ca esti perfect sanatoasa. Malignitatile aparatului genital feminin au foarte rar simptome evidente si unele afectiuni pot trece neobservate pana este prea tarziu.

Citește și:

2. Analize de sange

analize medicale

Un set complet de analize de sange ar trebui efectuat o data pe an. Testele sangvine cuprind hemograma, VSH-ul, transaminazele, glicemia, profilul lipidic (colesterol, trigliceride), ureea, creatinina si ionograma (pentru depistarea lipsei de calciu sau de magneziu din organism).

Tot printr-o analiza de sange se poate determina si nivelul hormonilor tiroidieni, asa ca, odata cu aceste teste, discuta cu medicul tau si despre efectuarea dozarilor hormonale pentru TSH, T3, T4, free T3, free T4. Functionarea deficitara a tiroidei poate provoca simptome dintre cele mai diverse si de multe ori medicii pun diagnostice gresite, tocmai din aceasta cauza. Pentru femei este extrem de important sa efectueze periodic controale ale tiroidei deoarece aceasta glanda are o influenta importanta asupra fertilitatii, dar si a derularii unei sarcini.

Odata cu analizele de sange, medicul iti va preleva si un sumar de urina care ajuta la depistarea insuficientei renale sau a unei infectii cronice de tract urinar. Si diabetul zaharat este depistat de obicei cu ajutorul acestei analize.

Citește și:

3. Consult cardiologic

controale medicale

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru cele mai multe decese la nivel planetar. Mai multi oameni mor anual din cauza afectiunilor cardiovasculare (boli ale inimii si ale vaselor de sange) decat din orice alta cauza, motiv pentru care trebuie ca macar o data pe an sa mergem la un consult cardiologic.

Odata ce te prezinti la un consult cardiologic, vei discuta cu medicul atat despre stilul tau de viata, cat si despre antecedentele familiale cu astfel de afectiuni, stiut fiind faptul ca aceste boli sunt ereditare. Urmeaza etapa in care medicul te va palpa si te va asculta cu stetoscopul, masurarea tensiunii arteriale si efectuarea unei electrocardiograme (EKG).

Orice persoana ar trebui sa mearga cel putin o data pe an la un astfel de consult, insa este cu atat mai important sa te prezinti la medic in cazul in care ai un stil de viata nesanatos (alimentatie dezechilibrata, bazata pe alimente procesate si sedentarism) si daca un membru al familiei tale sufera de o afectiune a inimii.

Citește și:

4. Control stomatologic

controale medicale

Sanatatea orala este extrem de importanta pentru protejarea sanatatii noastre in ansamblu si nu este doar o problema de estetica. Afectiunile dentare pot duce la dezvoltarea unor boli cardiovasculare, sinusale sau chiar a unora neurologice, se arata intr-un articol publicat pe WebMD.

Este recomandat ca cel putin o data pe an sa mergi la un consult stomatologic, ocazie cu care medicul iti va face un detartraj sau un periaj profesional. Daca ti-ai propus sa ramai insarcinata in viitorul apropiat, o vizita la dentist este obligatorie, deoarece in timpul sarcinii tratamentele stomatologice nu sunt indicate.

Toate aceste controale medicale sunt decontate prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, inclusiv consultul stomatologic, astfel incat nu ai niciun motiv sa le amani. Tu cand ai fost ultima oara la medic? Ce te determina sa amani controalele medicale?

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Martie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.