Setari Cookie-uri

Reflux gastroesofagian? 5 Alimente pe care sa NU le consumi

Refluxul gastroesofagian poate fi usor controlat prin alimentatie si cateva modificari in stilul de viata. Desigur, in cazuri in care complicatiile au aparut deja, tratamentul medicamentos poate fi necesar.

Ce trebuie sa stii despre refluxul gastroesofagian: informatii de baza

Prin reflux gastroesofagian se intelege refularea continutului gastric in esofag. Esofagul reprezinta tubul care face legatura intre cavitatea bucala si stomac, tub prin care alimntele ar trebui sa aiba o singura directie: dinspre cavitatea bucala spre stomac si nu invers.

reflux gastroesofagian anatomie

Alimentele, odata ajunse in stomac, sunt supuse digestiei cu sucurile gastrice – foarte acide, continand acid clorhidric. Mucoasa care captuseste stomacul pe interior este specializata pentru a nu permite acestor sucuri digestive foarte acide sa o atace. Nu acelasi lucru se poate spune despre mucoasa care captuseste esofagul. De aceea in refluxul gastroesofagian alimentele care refuleaza din stomac, “imbibate” cu suc gastric, ataca esofagul nespecializat pentru un asa pH.

Citește și:

Mucoasa esofagului devine inflamata si pot sa apara chiar leziuni cronice, cu potential cancerigen. Din cauza acestor leziuni apar si simptomele de arsura in spatele sternului – pirozis.

Daca refluxul este inalt, adica urca pana in prima parte a esofagului (atunci cand simtiti nevoia sa inghititi), poate determina si alte manifestari, cum ar fi amigdalita recurenta, tuse persistena etc. Alte simptome suferite de pacient pot fi raguseala, regurgitatii, durere la inghitirea alimentelor, carii, raceli frecvente.

Alimente pe care NU trebuie sa le consumati daca suferiti de reflux gastroesofagian

Persoanelor care sufera de RGE (reflux gastroesofagian) li se recomanda sa doarma pe 2-3 perne, sa evite exercitii fizice in aplecat sau pozitii yoga cu capul in jos, sa evite mesele copioase (vor manca putin si des) si de asemenea sa evite alimentele care sporesc RGE.

Citește și:

Iata care sunt principalele alimente pe care ar trebui sa le evitati in reflux gastroesofagian.

Vinul accentueaza boala de reflux gastroesofagian

Vinul creste aciditatea gastrica si trebuie evitat pe cat posibil de catre persoanele care sufera de boala de reflux. Mai mult decat atat, efectele negative ale vinului in cazul RGE pot dura ore, astfel incat simptomele se vor accentua. De asemenea bauturile acidulate trebuie evitate.

Ceapa – contraindicata in refluxul gastroesofagian

Ceapa, chiar si cea verde, fiind iute si intens aromata, determina o reactie crescuta a stomacului pentru digestie, ceea ce potenteaza refluxul gastroesofagian. Totusi, pentru a nu renunta complet la un aliment asa sanatos, puteti consuma ceapa ocazional si in cantitati foarte mici.

Alimentele prajite – de evitat in boala de reflux gastroestofagian

Orice aliment prajit, inclusiv mancarurile pregatite cu ceapa calita pot declansa arsuri la stomac si pot accentua refluxul gastroesofagian. De aceea ceste alimente trebuie consumate doar ocazional si cu grija.Citeste continuarea articolului in pagina urmatoare>>

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Mai 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.