Setari Cookie-uri

13 Semne si simptome care anunta un infarct

Care sunt riscurile la care te poti supune zi de zi si din pricina carora poti face infarct.

Daca fumezi, ai o viata plina de stress, colesterolul ridicat sau poate chiar iei anticonceptionale atunci riscurile la un preinfarct sau infarct cresc. Daca in istoricul familial au fost membrii cu boli cardiace, atunci riscul creste si mai mult.

simptome infarct
Foto interior si prima pagina: Dean Drobot, Shutterstock

Daca aveti sub 30 de ani, atunci riscul de infarct este foarte scazut, dar nu strica sa cunoasteti semnele care anunta aceasta boala acuta si sa le recunoasteti, daca este cazul, la cei din jur (de exemplu la bunici).

Simptome care anunta un infarct

Infarctul miocadic se produce atunci cand circulatia intr-o anumita zona a inimii este intrerupta de un obstacol. Acest obstacol poate fi unul compresional, poate fi un embol: de gaz, lichid amniotic, grasime (placa de aterom), cheag de sange etc. Cele mai frecvente infarcte miocardice se datoreaza aterosclerozei si migrarii unor cheaguri de sange (trombi).

Ce trebuie sa stiti este ca infarctul miocardic reprezinta o maxima urgenta medicala. Batranii supravietiesc mai bine unui infarct pentru ca organismul lor este mai adaptat problemelor cardiovasculare fata de un tanar pentru care adesea un infarct este fatal. De asemenea infarctele mici, care nu pun neaparat viata in pericol, daca sunt tratate in maxim doua ore au sanse mari de vindecare totala a tesutului miocardic (adica daca pacientul se prezinta la sectia de cardiologie mai devreme de doua ore). Adesea o pastila de nitroglicerina sub limba amelioreaza simptomele in cazul infarctului si creste supravietuirea.

Citește și:

Semne si simptome infarct miocardic

Principalele semne si simptome constau in:

  • Durerea retrosternala. Nu orice durere in “capul pieptului” poate fi un infarct, de exemplu pirozisul – durerea datorata refluxului gastroesofagian. Insa daca aceasta durere se insoteste si de alte simptome, cum este senzatia de sufocare, pierderea constientei si nu cedeaza la un analgezic uzual (o pastila pentru durere), atunci trebuie sa apelati serviciul de ambulanta. De obicei starea se imbunatateste daca se administreaza nitroglicerina, dar atentie, aceasta nu este intotdeauna eficienta. Durerea este resimtita de obicei ca o gheara sau ca o presiune.
  • Durerea poate iradia la baza gatului, in bratul stang pe marginea ulnara pana in degetul mic (nu este obligatoriu sa ajunga durerea pana la degetul mic).

Vizionare placuta


Kudika
25 Ianuarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.