Setari Cookie-uri

Cum sa iti masori tensiunea cu un tensiometru clasic

Stii sa iti iei singura tensiunea acasa?

Verificati ca membrana stetoscopului se afla in contact cu pielea, deasupra arterei brahiale. Olivele stetoscopului trebuie introduse bine in urechi, pentru ca zgomotele Korotkoff sa se auda clar in timpul masurarii.

Inainte de a utiliza stetoscopul, asigurati-va ca membrana, tubul si olivele nu sunt fisurate sau crapate. Un stetoscop gresit montat sau deteriorat va transmite sunetul distorsionat sau prea slab, iar masurarea nu se va face corect.

Umflarea mansetei

Inchideti supapa de aer rotind surubul in sensul acelor de ceasornic. Nu strangeti exagerat. Pompati ritmic aer in manseta cu ajutorul perei de umflare, pana cand acul manometrului arata 30 mmHg mai mult decat tensiunea dvs. normala. Daca nu sunteti sigur de aceasta valoare, umflati mai intai la 200 mmHg.

Determinarea tensiunii sistolice

Deschideti incet supapa, rotind surubul in sens antiorar si tinand capsula stetoscopului deasupra arterei brahiale. O viteza de dezumflare adecvata este esentiala pentru determinarea corecta a tensiunii. Trebuie sa exersati pana obtineti o viteza de dezumflare de 2-3 mmHg pe secunda sau o scadere a presiunii cu 1-2 gradatii pe manometrul aparatului la fioecare bataie a inimii. Nu tineti manseta umflata mai mult decat este necesar. Pe masura ce manseta se dezumfla, ascultati cu multa atentie zgomotele de stetoscop. Memorati valoarea indicata pe manometru in momentul in care incep sa se auda primele zgomote ritmice, percutante. Aceasta valoare reprezinta tensiunea sistolica. Ascultati cu atentie si familiarizati-va cu sunetul pulsului (zgomotul Korotkoff).

Citește și:

Determinarea tensiunii diastolice

Continuati dezumflarea cu aceeasi viteza. Atunci cand tensiunea arteriala a atins valoarea diastolica, zgomotele inceteaza. Memorati valoarea indicata de acul manometrului in acest moment. Dezumflati manseta complet. Scoateti manseta de pe brat si stetoscopul de la urechi.

Vizionare placuta


Kudika
12 Septembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.