Setari Cookie-uri

Cand ai nevoie de o investigatie Doppler?

Dureri la nivelul pieptului, picioare umflate, vase de sange sparte, dureri la nivelul membrelor inferioare, oare de la ce sa fie? Cel mai adesea aceasta intrebare apare la semnalul de durere dat de organism la nivelul picioarelor, insa fluxul sanguin genereaza probleme acolo unde identifica sanatatea precara a vaselor de sange.

Cum de starea venelor si arterelor depinde sanatatea multor organe care pot suferi daca nu sunt irigate corect sau suficient, testul Doppler este o investigatie absolut necesara pentru mentinerea sanatatii. Dr. Stefan Marinescu, medic cu specializare in medicina interna la Clinica Hexi Med va spune tot ce trebuie sa stiti despre aceasta.

Investigatia Doppler este un tribut adus domeniului medical, o procedura non-invaziva ce permite analiza in profunzime a tesuturilor, observand fluxul de lichid existent: sange, urina, secretii etc. Doppler se recomanda pentru persoanele care au varice, se confrunta cu amorteala membrelor, simt furnicaturi, dureri musculare in timpul mersului sau celor care identifica umflarea sau inrosirea membrelor inferioare si superioare. Daca exista cel putin doi dintre factorii de risc cardiovascular – colesterol crescut, diabet, hipertensiune arteriala sau tabagism – examenul trebuie facut periodic, pentru a vedea daca exista o micsorare sau o largire a vaselor de sange.

Citește și:

In ce zone se poate face aceasta investigatie?

Inima: Medicul specialist poate expune unui examen sistemul cardiac, unde prin investigatia Doppler va identifica patologia cardiaca si il va ajuta la ajustarea tratamentului.
Varicele, trombozele venoase si chistele articulare pot avea ca punct de plecare investigatia cu metoda Doppler, astfel incat medicul va analiza viteza de circulatie a sangelui la nivelul membrelor inferioare. O proasta circulatie a sangelui dauneaza intregului corp, din picioare pana in cap, deoarece circulatia oxigenului prin sange catre creier este ingreunata.
La nivelul abdomenului, pentru detectarea unui anevrism (o dilatare a aortei) sau o ingustare a acesteia.
La nivelul membrelor superioare, pentru a descoperi daca suferi de flebita.
In zona gatului, pentru a vizualiza micsorarea arterelor cauzata de placi de aterom (grasime), care pot genera accidente vasculare cerebrale si care releva starea arterelor din tot corpul.

Citește și:

„Investigatia Doppler masoara prin tehnica ultrasunetelor viteza circulatiei fluidelor corporale. Este o metoda non-invaziva, nu doare, dureaza aproximativ 30 minute (dar poate dura si mai mult in functie de patologie), iar pacientul poate pleca pe picioare acasa, pentru ca nu necesita anestezie. In plus, nu emana radiatii, iar procedura este cat se poate de simpla: cu ajutorul unei sonde asezate pe piele, se executa miscari pentru analiza vitezei fluidelor, grosimea placilor de ATEROM, structura lor (relevanta pentru riscul de embolie si AVC) al carui raport il putem observa pe un monitor,” explica dr. Stefan Marinescu, clinica Hexi Med.

Ce presupune investigatia Doppler?

Sonda este conectata cu un fir la aparatul care proceseaza ultrasunetele primite si le raporteaza pe un ecran sub forma de vibratii. Pulsatiile emise de piele sunt preluate si analizate in profunzimea tesutului din care fac parte, intorcandu-se ca niste ecouri. Sonda este plimbata pe suprafata de interes pentru a se obtine imagini cat mai clare si pentru a evidentia cat mai precis vasele de sange.

Citește și:

Cine decide cand e nevoie de o investigatie Doppler?

Acest test este prescris in speta de medici cardiologi, internisti si neurologi, insa recomandarea poate veni si din partea medicului oftalmolog, endocrinolog sau reumatolog. Desigur, pacientul poate cere o astfel de investigatie – nu are contraindicatii sau efecte secundare. Rezultatul acestei investigatii poate da verdictul in cazul tratamentului unui pacient, care poate fi medicamentos sau chirurgical.

Un alt aspect important demn de precizat este ca daca ar fi sa expunem intreg corpul unui astfel de examen, cel mai probabil ar dura doua zile. De obicei, recomandarea realizarii unui astfel de test vine din partea medicului, pe un segment de corp vizat. Insa avantajul primordial al ecografiei Doppler consta in usurinta de a determina cauzele afectiunilor chiar si in cazul bebelusilor, doarece testarea nu presupune radierea organismului si nu confera nicio stare de disconfort.

Citește și:

***

Centrul Medical Hexi Med reuneste specializari precum cardiologie, medicina interna, dermatologie, ecografie, endocrinologie, ginecologie, medicina de familie si a muncii, ORL, oftalmologie si diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, efectuand si analize medicale. Mai multe informatii pe www.heximed.ro

Vizionare placuta


Kudika
26 Mai 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.