Setari Cookie-uri

Mastectomia - condamnare sau salvare?

In ziua de astazi, femeile au ajuns sa depuna eforturi inimaginabile pentru a-si aduce sanii la forma estetica dorita, fara insa sa acorde niciun pic de importanta sanatatii acestora. Astazi, statisticile OMS semnaleaza ca la fiecare 2 minute, pe glob, o femeie moare ca urmare a neoplasmului mamar, acesta ramanand principala cauza de deces prin cancer la femeie, iar datele epidemiologice arata o crestere constanta a incidentei, asociata cu scaderea varstei de aparitie.

Comunicat de presa

Vestea necesitatii unei operatii invazive pentru tratarea cancerului de san, asa cum este mastectomia, are o imensa greutate emotionala si poate produce o trauma psihica particulara. Dar ea este, totodata, o a doua sansa la viata!

Pentru o experienta medicala favorabila, cu un nivel minim de stress, finalizata prin redobandirea sanatatii si reinsertia cu succes in viata familiala si sociala, femeile se pot adresa unui centru medical de senologie (sanatate mamara).

mastectomie limite si beneficii

Spitalul privat Gynecoland este specializat in diagnosticul si tratamentul afectiunilor mamare, prin planuri de tratament complexe, diferentiate si adaptate fiecarui caz in parte, abordate multidisciplinar prin colaborarea specialistilor: senolog, ginecolog, chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, psiholog, chirurg estetician sa, acesta dovedindu-se cea mai buna cale de rezolvare a cazurilor de cancer mamar.

Citește și:

Mastectomia preventiva – un subiect controversat

In ultimele luni, s-a inregistrat o crestere a numarului de femei care solicita o operatie de extirpare a sanului, efect cauzat de mastectomia preventiva efectuata de actrita Angelina Jolie, la inceputul acestui an. Pe de-o parte, efectul “Angelina” a contribuit la cresterea gradului de constientizare a cancerului mamar, determinand femeile sa se informeze cu privire la acestea afectiune si sa actioneze asupra ei. Pe de alta parte, se pune intrebarea: este cu adevarat necesara mastectomia, in cazul femeilor cu risc mare de a dezvolta un cancer mamar?

Desi cancerul de san este determinat cel mai adesea de o mutatie genetica transmisa familial pe cale materna, este gresit sa gandim ca daca avem mutatia genetica vom face sigur cancer. Genele inclavate in celule nu sunt doar de la mama, ci si de la tata, iar combinatia lor face ca expresia genetica in timp, sa nu determine obligatoriu aparitia cancerului”, explica Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Centrului Integrat de Diagnostic si Tratament al Sanului Gynecoland.

Citește și:

Este recomandat ca femeile cu istoric familial de cancer mamar sa efectueze un test genetic de evaluare a riscului de a dezvolta acesta afectiune si, cel mai important, sa monitorizeze in permanenta sanatatea lor mamara, prin controlul anual de rutina, insotit de ecografie mamara / mamografie digitala, intrucat descoperirea in stadii incipiente a neoplasmelor mamare s-a dovedit, pana in acest moment, factorul care influenteaza in cea mai mare masura rata de supravietuire.

Cand este recomandata mastectomia?

In cancerul de san diagnosticat, indicatiile operatorii pot varia in functie de extensia tumorala, de localizarea acesteia, de gradul de diferentiere tumorala, de varsta pacientei, de dorinta acesteia.
In functie de extensia invaziei testutului, se poate extirpa doar tumora (tumorectomie), un sector mamar (sectorectomie), un cadran mamar (quadrantectomie) sau intreg sanul (mastectomie) - interventie asociata adesea cu indepartarea ganglionilor din axila (limfadenectomie axilara).

Citește și:

Mastectomia este operatia prin care se extirpa in intregime sanul, cu tegumentul de deasupra si profund, pana la muschiul pectoral (inclusiv fascia prepectorala).

Foto: cancer de san - shuttesrtock.com

Vizionare placuta


Kudika
16 Septembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.