Setari Cookie-uri

Hipotiroidia afectiunea care ne ingrasa?

Din ce in ce mai multe cazuri de hipotiroidie sunt diagnosticate, cele mai frecvente aparand in randul femeilor de peste 30 de ani, insa disfunctia poate afecta si barbatii.

Din ce in ce mai multe cazuri de hipotiroidie sunt diagnosticate, cele mai frecvente aparand in randul femeilor de peste 30 de ani, insa disfunctia poate afecta si barbatii.

Tiroida este o glanda cu importante functii in organism, actionand la nivelul tuturor metabolismelor si avand un important rol in crestere si dezvoltare, avand efecte inclusiv la nivelul sistemului nervos si creier. Asadar disfunctiile tiroidiene vor afecta atat metabolismul general, cat si functiile intelectuale si psihice.

Tiroida este o glanda situata anterior de laringe si in anumite disfunctii chiar poate fi palpata. Tesutul tiroidian secreta un precursor al hormonilor tiroidieni si anume tireoglobulina care este ulterior iodata si se formeaza astfel cei doi hormoni tiroidieni: tiroxina si triiodotironina. Iodul provine din alimentatie, in special din sarea iodata, iar intr-o cantitate mult mai mica in fructe si legume. Tiroida este la randul sau controlata de hipofiza, o glanda situata la baza creierului si care are importante conexiuni cu sistemul nervos, mai exact cu hipotalamusul. Hipotalamusul secreta hormoni de stimulare sau de inhibare a secretiei hipofizei, iar hipofiza secreta hormini de stimulare a restului glandelor din corp, avand astfel un rol central de control al celorlalte glande.

Citește și:

Ce este hipotiroidia si care sunt cauzele ei?

Hipotiroidia apare atunci cand hormonii tiroidieni nu ating concentratia normala, optima functionarii organismului in parametri normali.

Cauzele care duc la hipotiroidie pot fi de trei tipuri:
- Uneori este posibil ca tesutul tiroidian sa fie absent, Fie absenta s-a dobandit in urma unei iradieri la nivelul gatului, fie, mai rar, absenta este congenitala. In aceste conditii practic nu exista tesut care sa secrete hormonii tiroidieni; Uneori poate fi vorba de tiroida lui Hashimoto.
- Insufiecienta hipofizara a hormonului de stimulare tiroidiana – tireostimulina sau TSH. Aceste hormon e secretat de hipofiza si asa cum ziceam mai sus, are rolul de a stimula la randul sau glanda tinta careia este destinat, in cazul de fata tiroida. Astfel ca tiroida poate fi fara afectiuni, dar hipofiza este cea care “creeaza problemele”.
- Hipotiroidia prin deficit de iod. Mai exact, atat tesutul hipofizar cat si cel tiroidian functioneaza normal, dar tireoglobulina nu poate fi iodata pentru a se obtine hormonii finali tiroidieni pentru ca persoana respectiva nu are suficient iod luat din alimentatie.

Citește și:

Cum se manifesta hipotiroidia?

Semnele si simptomele hipotiroidiei sunt speicife si generale. Daca hipotiroidia apare in copilarie, micutul va suferi de piticism si totodata de cretinism fiind afectat si creierul. Nanismul tiroidian duce la o dezvoltare nearmonioasa si la nedezvoltare cerebrala corespunzatoare.

Daca hipotiroidia apare la maturitate, cum adesea se intampla, cand procesele de crestere atat viscerale cat si cerebrale sunt incheiate, manifestarile hipotiroidismului sunt evidente in privinta afectarilor metabolice. Astfel persoanele adulte care sufera de hipotiroidism pot prezenta:

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.