Setari Cookie-uri

Concluzie: Diabetul zaharat nu ar trebui tratat de un singur medic

Concluziile primului eveniment dedicat „Interdisciplinaritatii in diabetul zaharat - Curs de abordare holistica a complicatiilor cronice micro- si macro-vasculare ale diabetului zaharat” care a reunit peste 400 de specialisti romani de renume din domenii precum: cardiologie, diabetologie, nefrologie, neurologie, oftalmologie, medicina interna, chirurgie, chirurgie vasculara, medicina de familie, dermatologie, psihologie, sustin abordarea interdisciplinara a acestei afectiuni.

Comunicat de presa

Punctul de plecare a avut la baza rezultatele Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), potrivit carora prevalenta diabetului zaharat in Romania este de 11,6%, ceea ce inseamna ca numarul romanilor care sufera de aceasta afectiune variaza intre 1.535.413 si 1.967.200. Pornind de la acest studiu, statisticile au aratat ca pentru fiecare pacient diagnosticat exista cel putin un pacient nediagnosticat. De aici necesitatea unui screening precoce al diabetului zaharat si instituirea masurilor terapeutice corespunzatoare pentru prevenirea aparitiei complicatiilor cronice.

Acest eveniment reprezinta doar inceputul programului de abordare holistica a complicatiilor cronice ale diabetului zaharat, care va fi extins in toata tara. Mi-am dorit sa reunesc specialisti de renume din medicina romaneasca, pentru a ne alinia demersurilor internationale care vizeaza preventia si apoi monitorizarea complicatiilor cronice la diabetul zaharat. Obiectivul nostru este acela de a realiza un management integrat pentru cresterea calitatii vietii pacientilor”, a declarat Prof. Univ. Dr. Gabriela Radulian, sef al Sectiei Clinice Diabet II, din cadrul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" si Vicepresedintele Societatii Romane de Nutritie.

Citește și:

In cadrul lucrarilor au fost prezentate informatii de actualitate referitoare la importanta individualizarii tratamentului, prin depasirea granitelor dintre domeniile medicale, intr-o abordare integrata. Au fost prezentate teme precum: factorii de risc major pentru deteriorarea neurocognitiva cronica a pacientilor cu diabet zaharat si noile provocari in preventia secundara a infarctului miocardic la pacientul cu diabet zaharat.

Pentru pacientul cu diabet care a suferit un infarct, el fiind din start un pacient cu probleme, preventia unui al doilea infarct si a altor evenimente cardiovasculare care pot sa apara este extrem de importanta. Primul pas ar fi administrarea de medicamente care sa previna formarea cheagului de sange, cel care genereaza infarctul de miocard. Aici e prima provocare pentru ca vorbim de noi medicamente, anume antiagregante plachetare care, intr-un fel, seamana cu ceea ce face aspirina, dar sunt mult mai inteligente si mai eficiente decat aceasta. A doua provocare ar fi faptul ca acesti pacienti au si colesterolul mare. Din cauza faptului ca au dislipidemie aterogena, riscul lor de a face un nou infarct de miocard este mare si tratamentul este extrem de important.

Citește și:

A treia provocare ar fi faptul ca acest tip de pacient are activate anumite sisteme neuroendocrine care trebuie inhibate prin tratament combinat, cu ceea ce numim inhibitor de enzima de conversie si antagonist aldosteronic. La pacientul diabetic, acest tratament este obligatoriu”, a spus Dragos Vinereanu, Prorector Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, Bucuresti si sef al Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Universitar de Urgenta Bucuresti.

“Si hipertensiunea si diabetul zaharat sunt factori de risc major pentru ateroscleroza. Aceasta disfunctie endoteliala poate fi privita ca un fel de placa turnanta care face legatura intre cele doua afectiuni si, pe de alta parte, poate fi agravata de fiecare dintre ele si pot sa genereze alterarea structurii vasului, depunerea de lipide si, deci, sa contribuie la aparitia aterosclerozei, cat si a complicatiilor aterosclerozei”, a declarat Prof. Univ. Dr. Maria Dorobantu, Presedintele Societatii Romane de Hipertensiune Arteriala, seful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca” din Bucuresti.

Citește și:

“Diabetul zaharat si tulburarile de metabolism asociate acestuia reprezinta factori de risc pentru tulburarea neurocognitiva sau dementa, asa cum este cunoscuta in randul populatiei. Odata cu trecerea anilor, cu totii acumulam leziuni cerebrale, mai ales pacientii cu diabet zaharat, dar prezenta factorilor de risc antreneaza o infometare a creierului si o leziune care este majora si care duce la aparitia dementei. Acestea sunt principalele mecanismele asociate intre diabet zaharat, sindrom metabolic si tulburare neurocognitiva. Trebuie sa tratam toti factorii de risc vascular si sa pastram activitatea cognitiva intelectuala cat mai mult timp. Cu alte cuvinte, ne luptam cateodata cu genetica, dar ar trebui sa ne luptam si cu factorii de risc. In momentul in care castigam aceasta batalie, putem sa aducem un plus pentru pacientii nostri”, a concluzionat Dr. Mihai Vasile, medic primar neurolog.

Citește și:

Concluziile acestui prim eveniment de inalta tinuta stiintifica au aratat ca toti specialistii de marca ai medicinei romanesti se vor alatura demersului international de preventie si monitorizare a complicatiilor cronice ale diabetului zaharat.

Foto: diabet - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
13 Noiembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.