Setari Cookie-uri

Alimente de evitat in tiroidita autoimuna

Afectarea tiroidei reprezinta astazi o afectiune atat de frecventa, incat specialistii considera ca una din patru persoane ar putea suferi de tulburari ale acestei glande.

Procentul bolilor tiroidiene este ingrijorator de mare, iar statisticile arata ca, daca se intalnesc 10 prieteni sau colegi, cel putin unul dintre ei ar putea suferi de afectarea tiroidei.

In ceea ce priveste tiroidita autoimuna, acest tip de afectare a glandei tiroida presupune intai o dereglare a sistemului imunitar.

Menit sa ne apere de agentii straini sau substantele cu potential patogen, sistemul imunitar poate secreta substante si anticorpi care tin departe de organism factorii nonself. In anumite situatii insa sistemul imunitar poate suferi perturbari astfel incat incepe si ataca organe proprii.

Asa se intampla in cazul tiroiditei autoimune cand sistemul imunitar incepe si secreta anticorpi care ataca celulele tiroidei.

Dincolo de tratamentul medical intr-o astfel de boala, echilibrarea activitatii sistemului imunitar si stiulului de viata pot juca roluri esentiale in restabilirea calitatii vietii pacientului.

Citește și:

In cazul tiroiditei autoimune specialistii recomanda ca anumite alimente sa fie evitate sau consumate cu mare atentie.

5 alimente de evitat in tiroiditele autoimune

Sarea iodata

Discutiile privind consumul de sare iodata si neiodata au condus la efectuarea unor studii pe loturi de pacienti cu tiroidite autoimune. Rezultatele studiilor au constatat ca atat sarea iodata cat si alte alimente care contin iod, ar trebui evitate. Desigur exista afectiuni ale tiroidei in care iodul este recomandat insa nu este cazul tiroiditelor autoimune. In aceasta ultima situatie iodul pare a avea efect toxic, iar pacientii care au tinut o dieta cu restrictie totala la iod au prezentat ameliorari evidente ale bolii comparativ cu cei care au consumat. In alta ordine de idei, sarea iodata reprezinta un aliment procesat cu o structura artificiala, nenaturala comparativ cu structura chimica a sarii naturale in a carei componenta intra peste 50 de oligoelemente.

Citește și:

Glutenul si alimentele care contin gluten

In mod general vorbind, se considera ca ar contine gluten graul si alte cateva cereale. De-a lungul timpului sortimentele de grau modificate genetic pentru sporirea culturilor cerealiere au condus la formarea a catorva zeci de tipuri de gluten. Testele care evalueaza intoleranta la gluten prezinta markeri pentru un numar limitat de variante ale acestei proteine care astazi a devenit atat de heterogena. Problema glutenului pare sa fie destul de serioasa cu atat mai mult cu cat , prin industrializare acesta a ajuns sa fie prezent in aproape orice aliment, de la lapte si dulciuri pana la produse cosmetice. Persoanele care nu neaparat au intoleranta la gluten, dar au sensibilitate la acesta si se afla in cercul celor cu risc de boala autoimuna pot fi afectate destul de intens de consumul acestei proteine. Persoanelor cu boli autoimune le este recomandat sa citeasca eticheta oricarui produs pe care-l folosesc, indiferent daca este de natura alimentara, sanitara sau cosmetica, iar daca descopera posibilitatea de a contine gluten, produsele respective vor fi evitate. Atentie! O singura firmitura de paine contine suficient gluten pentru a pune in alerta sistemul imunitar la persoanele aflate in spectrul autoimun. Citeste continuarea articolului in pagina 2 >

Citește și:

Copyright: Sebastian Kaulitzki

Vizionare placuta


Kudika
12 Iulie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.