Setari Cookie-uri

Avantajele si dezavantajele regimului vegetarian

Dietele drastice au existat din timpuri stravechi fiind sustinute de diverse motive precum cele religioase, traditionale, familiale, stiintifice, iar mai nou, in zilele noastre, de conceptele ecologice sau morale. Multi oameni considera regimul vegetariam ca fiind stilul alimentar perfect, care le protejeaza sanatatea, ii tin depate de boli si le sporeste longevitata.

Care sunt dezavantajele dietei vegetariene?

Proteinele de calitate superioara (asa cum sunt cele care se gasesc in produsele animale, precum carne de peste, oua, lacate, carne de pui) nu se gasesc in produsele vegetale iar organismul nu si le poate sintetiza singur. Asadar vor exista carenete proteice. Un consum exagerat de fibre nu poate fi metabolizat in intregime de organism.

Deasemenea regimul vegetarian este carential in vitamina B12, esentila pentru formarea unor globule sanguine, in numeroase procese metabolice, in lupta contra anemiei. Vegetarienii vor face anemie megaloblastica, uneori severa.

Aportul de omega3 este deasemenea sarac in alimentatia exclusiv vegetariana, el gasindu-se foarte mult in peste. Nici vitamina D nu se gaseste din abundenta in regnul vegetal, la fel si fierul, acesta se gaseste in unele plante (chiar si spanac), dar in cantitati mici si in forma mult mai greu absorbabila decat fierul care se gaseste in special in carne (de pui vita sau peste, evitati porcul).

Citește și:

Regimul vegetarian pur este contraindicat gravidelor, femeilor care alapteaza si copiilor mici pentru ca ii priveaza pe acestia de elemente nutritive foarte importante pentru dezvoltarea fatului sau a copilului mic, predispunand la rahitism, malformatii congenitale, tulburari de cerstere, de dezvoltare a capacitatilor mintale, anemie severa etc.

Regimul vegetarian pur priveaza organismul de proteine de calitate superioara, cele de origine animala. Proteinele de origine vegetala (din mazare, naut, fasole, legume verzi, fructe si uleiuri vegetale, cereale, legume si fructe uscate, paine, faina, paste, orez, gris) sunt sarace sau nu contin deloc aminoacizi esentiali, deosebit de importanti pentru buna functionare a organismului. Fierul se gaseste in cantitati mari in carnea rosie, dar nu in plante.

Deficitul de calciu (continut in lapte si derivate, carne) poate fi destul de important in cazul regimului vegetarian, la fel si carenta de vitamina D.

Citește și:

Se recomanda administrarea de suplimente alimentare celor care urmeaza o alimentatie strict vegetariana, insa numai sub prescriptia medicala.

Vizionare placuta


Kudika
9 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.