Hipertensiunea arteriala a devenit o afectiune tot mai frecvent intalnita in randul oamenilor, afectand inclusiv persoane tinere. Datorita multiplelor cauza care favorizeaza cresterea tensiunii arteriale, rata de incidenta a acesteia pare sa fie in continua crestere.

Totusi hipertensiunea arteriala poate fi prevenita, chiar daca este implicat factorul ereditar.

hipertensiune
Ce este hipertensiunea arteriala?

Hipertensiunea arteriala se caracterizeaza prin cresterea presiunii exercitate de sange la nivelul peretilor vaselor arteriale.

Care sunt principalele cauze ale hipertensiunii arteriale?

Citeste si:

Cauzele si factorii de risc care duc la cresterea tensiunii arteriale:
- rigidizarea peretilor arteriali; aceasta se produce fie odata cu inaintarea in varsta prin procesele de senescenta si pierdere a functiei elastice a unor tesuturi, fie este patologica, spre exemplu in ateroscleroza si formarea placilor de aterom;
- factorul ereditar: s-a observat o incidenta crescuta a hipertensiunii arteriale si a bolilor cardio-vasculare la descendentii din familii afectate de aceste boli;
- alimentatia bogata in grasimi, saraca in legume, fructe si fibre;
- consumul de alcool;
- fumatul - nicotina stimuleaza eliberarea de adrenalina si noradrenalina, marind presiunea sanguina, ritmul cardiac si consumul de oxigen al muschiului inimii (miocard);
- consumul exagerat de sodiu (de exemplu sare de bucatarie);
- carentele de calciu – studii moderne au decelat o legatura intre aportul normal de calciu si scaderea tensiunii arteriale;
- boli renale;
- obezitatea;
- boli de sange;
- afectiuni metabolice;
- varsta si procesele de imbatranire etc.


Alimente care scad tensiunea

De-a lungul timpului medicii au observat ca regimul alimentar influenteaza starea de sanatate si au cautat sa gaseasca legaturile dintre alimente si sanatate, modul in care acestea declanseaza anumite boli sau din contra, le previn. Astfel consumul cu regularitate a anumitor alimente poate duce la scaderea tensiunii arteriale. Evident, aceste efecte sunt valabile numai dupa inlaturarea alimentelor daunatoare cum ar fi: grasimile, preparatele prajite, sarea, alcoolul etc.

Citeste in continuare »

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Google Twitter

Aboneaza-te la Kudika sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Vrei sa primesti zilnic informatii despre sanatate, tratamente naturiste si diete? Urmareste-ne pe Facebook!