Setari Cookie-uri

Alimente care scad tensiunea

Hipertensiunea arteriala a devenit o afectiune tot mai frecvent intalnita in randul oamenilor, afectand inclusiv persoane tinere. Datorita multiplelor cauza care favorizeaza cresterea tensiunii arteriale, rata de incidenta a acesteia pare sa fie in continua crestere.

Fructele acre sau verzi

Fructele acrisoare precum si cele mai crude contin multe vitamine, minerale, dar si fibre si o cantitate crescuta de antioxidanti. Toate aceste substante active lupta impotriva aterosclerozei si mentin structura peretilor vaselor sanguine, elasticitatea acestora si regleaza metabolismul colesterolului, avand efecte hipocolesterolemiante (scad concentratia colesterolului in sange). Desigur, consumul de fructe prezinta si alte beneficii pentru sanatate, cum ar fi mobilizarea grasimilor din depozitele adipoase, imbunatatind silueta, cresterea imunitatii, mentinerea tineretii etc.

Cerealele

Cerealele contin o cantitate crescuta de fibre, dar si acele glucide “bune”, cu absorbtie lenta. Totodata cerealele aduc un aport de vitamine din complexul B foarte importante pentru buna functionare a orgaismului.

Citește și:

Lactatele

Lactatele sunt bogate in calciu, acesta stimuland activitatea inimii si scazand tensiunea arteriala. Studiile medicale au demonstrat existenta unei legaturi intre scaderea tensiunii si aportul normal de calciu.

Legumele

Legumele contin cantitati insemnate de minerale, alaturi de vitamine, fibre, antioxidanti si alte substante active. Printre principalele minerale cu rol in reglarea tensiunii, alaturi de calciu, se afla magneziul. Magneziul este un vasodilatator natural, in absenta acestuia nefiind echilibrata balanta ionilor intracelulari, astfel caciul se acumuleaza in peretii vaselor, determinant contractarea musculaturii netede de la acest nivel, efectul fiind de vasoconstrictie, ceea ce duce si mai mult la cresterea tensiunii.

Pestele

Pestele contine acizi grasi omega 3 care joaca un rol foarte important in reducerea tensiunii arteriale. Pentru o scadere accentuata a tensiunii este nevoie totusi de cantitati mari de omega 3, ceea ce ar corespunde chiar si cu 10 portii de peste pe saptamana, de aceea se recomanda mai ales in cazul celor cu TA marita sa ia suplimente de ulei de peste cu omega3.

Citește și:

Cum preventia este cel mai bun aliat al sanatatii, consumul alimentelor de mai sus se recomanda si celor cu tensiune normala in scop preventiv, efectele de scadere a TA fiind valabile doar in cazul celor care sufera de hipertensiune arteriala, caci aceste alimente prezinta in special rol reglator.

Vizionare placuta


Kudika
22 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.