Setari Cookie-uri

Dieta pentru cei cu ficat gras

Ficatul gras, boala numita medical steatoza hepatica, reprezinta acumularea excesiva de grasimi in ficat.

Ficatul are peste 500 de functii, principalul sau rol fiind cel metabolic: toti nutrientii absorbiti in circulatia intestinala ajung prima data la ficat, aici au loc procese metabolice intense, apoi sunt transformati, stocati sau distribuiti spre alte organe. Atunci cand functia ficatului este ingreunata, in tesutul hepatic se acumuleaza in mod excesiv grasimi.

Dieta pentru ficat gras

Care sunt cauzele ficatului gras?


supa pentru ficat gras Desi poate suna surprinzator, principala cauza este consumul excesiv de alcool. Poate ca suntem obisnuiti cu ideea ca unul sau doua pahare de bautura pe seara nu este mult, insa... din pacate este, mai ales daca este alcool procesat ci nu bautura naturala (vin de casa, tuica, must etc.). Mai sunt si alte cauze care duc la steatoza hepatica, insa aceste situatii se intalnesc mult mai rar: consumul de droguri, unele medicamente, diabetul. O alta cauza frecventa a ficatului gras este obezitatea. In general, steatoza datorata consumului de alcool intr-un timp indelungat se asociaza si cu modificari pancreatice – acestea de obicei se evidentiaza la o ecografie abdominala, unde aspectul pancreatic este neomogen (tot la ecografie se poate decela si ficatul gras).

Steatoza hepatica nu are o simptomatologie clinica, efectele ei sunt lente, dar garve. Pacientul astfel nu sesizeaza un disconfort major care sa il supere, de aceea multi nici nu iau masurile alimentare pentru reducerea excesului de grasimi din ficat. Din pacate evolutia este cu hepatita, iar atunci tratamentul este mai dificil si evident durata de viata scade.

Citește și:

Cum putem trata ficatul gras?


Din pacate nu exista un tratament pentru ficatul gras, de aceea si apare in titlul articolului cuvantul “dieta”, pentru ca singura modalitate de tratament este cea alimentara.

Dieta pentru ficat gras


Consumul de alcool
Se recomanda sa consumati alcool rar, ocazional, sau macar in week-end, desigur, nu in cantitati mari, adica nu mai mult de trei pahare. Un exemplu ar fi sambata seara la distractie sau duminica atunci cand se ia masa in familie si se obisnuieste sa se serveasca si putin alcool. Este recomandat sa alegeti alcoolul natural, eventual cumparat de la o crama sau chiar facaut in casa daca aveti posibilitatea, ci nu alcool procesat din comert care este foarte toxic nu doar pentru ficat, ci pentru intreg organismul. Inlocuiti alcoolul cu cocktail-uri de fructe, shake cu lapte si banana de exemplu sau pur si simplu cu ceaiuri daca simtiti nevoia sa beti “ceva bun”.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Ianuarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.