Marul este unul din cele mai apreciate fructe pe meleagurile noastre, fiind un fruct consumat de om inca din cele mai vechi timpuri. Apreciindu-i gustul si intrebuintarile, omul a inceput apoi sa cultive marul, astfel acest pom fructifer exista si astazi.
Merele sunt fructe care se prezinta sub mai multe tipuri, in functie de zona in care cresc, dar si de noile “rase” rezultate din altoire. Astazi se gasesc multe soiuri de mere pe piata, dintre cele mai apreciate fiind soiul Ionatan.
Noi vom doscuta in articolul curent despre beneficiile marului la modul general, benefici comune tuturor soiurilor de mere.
Ce contine un mar?
Marul are aproximativ 75 de calorii si este considerat un fruct cu calorii negative in sensul ca organismul nostru consuma mai multe calorii pentru digestia si metabolizarea marului decat propriile sale calorii. De aceea merele nu prea “tin de foame”.
Merele contin vitamine, minerale, oligoelemente, antioxidanti, fibre vegetale si substante active intr-o proportie ideala pentru absorbtia in organismul uman.
Ce contine un mar:
- Apa
- Carbohidrati (zaharuri de buna calitate)
- Proteine
- Foarte putine grasimi, grasimi bune ca omega 3 si omega 6
- Vitamina A
- Vitamina B1
- Vitamina B12
- Vitamina C
- Vitamina E (cantitatea difera in functie de soiuri)
- Vitamina K, o vitaina importanta in coagularea sangelui
- Calciu
- Fosfor
- Magneziu
- Sodiu
- Potasiu
- Fibre vegetale
- Antioxidanti
- Substante active anticancerigene si care cresc imunitatea
Foto: Shutterstock.com