Setari Cookie-uri

8 Gustari care SCAD COLESTEROLUL

Hipercolesterolemia – concentratia crescuta de colesterol in sange – reprezinta o tulburare de care sufera tot mai multe persoane, chiar de la varste tinere.

Ce este colesterolul?

Auzim destul de des aceasta denumire, insa ce reprezinta? Colesterolul este un tip de grasime care poate circula in sange, dar care totodata este esentiala pentru mentinerea unor procese in organism.

Colesterolul se gaseste chiar si in membranele celulelor. Pentru ca este atat de important, o parte din colesterolul din organism este sintetizat chiar de ficat.

alimente care scad colesterolul

Asadar putem spune ca in organism o parte din colesterol provinde din alimentatie, iar o alta parte este produsa de ficat. O scadere drastica a colesterolului in sange poate traduce o insuficienta hepatica.

Totodata hipercolesterolemia – colesterol crescut in sange – poate fi atat de cauza exogena, din alimentatie, cat si de cauza endogena, prin perturbarea functiilor hepatice, cum ar fi in obezitate, la persoanele sedentare, care nu fac miscare, ori in cazul steatozei hepatice (ficat gras).

Citește și:

Colesterolul poate fi divizat in organism in mai multe fractiuni lipidice. Dintre acestea, cele mai cunoascute sunt HDL (sau “colesterolul bun”) si LDL (sau “colesterolul rau”). LDL este un tip de molecula grasa care se poate depune in peretele vaselor, ducand la formarea unor mase de grasime care afecteaza elasticitatea peretilor vasculari.

O astfel de masa grasa poarta numele de placa de aterom, care tinde sa se mareasca si ingusteaza calibrul vasului, pana cand prin vas nu mai poate trece in cantitate suficienta sangele cu oxigen si nutrienti.

Asa se intampla in cazul vaselor inimii, de aceea colesterolul marit este factor de risc major pentru bolile cardiovasculare.

Foto: alimente care scad @Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Octombrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.