Setari Cookie-uri

Fructe si legume MODIFICATE GENETIC? Afla cum citesti codurile PLU

Producatorii de alimente sunt obligati sa specifice pe eticheta unele caracteristici, de aceea pe fructe si legume ar trebui sa gasim o eticheta cu un cod si cateva date ale producatorului.

Aceste etichete se gasesc fie pe lotul de alimente, fie pe fiecare bucata in parte. Un exemplu sunt etichetele de pe banane, portocale, mango etc.

Ce este codul PLU?

Codul PLU este un sir de cifre (patru sau cinci cifre) care exprima daca acel aliment a fost crescut bio sau cu ingrasaminte si alte substante pentru facilitarea productie, dar si daca acel aliment a fost sau nu modificat genetic.

interpretarea codului PLU sau EAN pentru alimentele biologice *bio(, cu ingrasaminte sau alimente modificate genetic

Codurile PLU sau EAN (European Article Number) se folosesc de obicei atunci cand producatorul nu are suficient spatiu pentru a reda intr-o eticheta detaliata toate informatiile despre acel aliment.

Codurile PLU (sau EAN scurte) se folosesc de obicei pentru fructe si legume. Exista si alte tipuri de coduri EAN, cel mai folosit fiind EAN 13.

Cum interpretam codurile PLU (EAN)?

1. Cum interpretam daca alimentul este BIO sau nu

Daca codul PLU are patru cifre, atunci inseamna ca produsul a fost crescut conventional, insa NU ecologic, deci nu este un produs BIO. Pentru acest produs s-au folosit ingrasaminte, insecticide si conditiile de mediu nu au fost neaparat naturale.

Citește și:

Foto: alimente modificate genetic by Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
24 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.