Setari Cookie-uri

ADEVARUL despre orezul BRUN

De cele mai multe ori, atunci cand ne gandim la alimente nocive, o culoare ne apare in fata ochilor: albul. La fel de des, penrru acestea exista varianta sanatoasa, de culoare bruna. Orezul pare sa fie una dintre exceptii. Iata doua mituri despre orez.

Andreea Billig Autor: Andreea Billig

________

1. OREZUL ALB PROVOACA CRESTEREA NIVELULUI DE ZAHAR DIN SANGE - FALS

Opinia generala despre orez este ca cel alb este bun si cel maron este rau. Unul dintre principalele motive este credinta conform careia orezul alb provoaca cresterea nivelului de zahar din sange. Aceasta este o prejudecata datorata faptului ca alti carbohidrati de culoare alba - precum painea, au un asemenea efect. In cazul orezului insa, nu culoarea este importanta ci tipul de orez.

Orezul basmati, de exemplu, are un index glicemic foarte scazut indiferent de culoarea sa. Un studiu publicat de International Journal of Food Sciences and Nutrition arata ca orezul basmati brun are un efect mai ridicat asupra cresterii nivelului de glucoza din sange decat cel alb. In timpul studiului, cercetatorii le-au oferit celor paisprezece participanti unsprezece tipuri diferite de orez, printre care si orez basmati alb si brun. Apoi au masurat nivelul de glucoza din sange al fiecarui participant in parte, pentru a determina care tip de orez se inscrie in categoria cu index glicemic mediu si care in categoria cu index glicemic scazut.

Citește și:

La finalul studiului, cercetatorii au stabilit ca orezul basmatic alb se inscrie in cea de-a doua categorie in timp ce cel brun se afla in prima.

2. OREZUL BRUN CONTINE MAI MULTI FITATI DECAT OREZUL ALB - ADEVARAT

Desi orezul brun nu este face rau, exista o multime de motive pentru care sa alegi sa consumi orez alb. Primul dintre acestea este ca are un gust mai bun. Cel de-al doilea este acela ca orezul brun contine mai multi fitati decat cel alb.

Fitatii, cunoscuti si sub denumirea de acid fitic, sunt denumiti si "antinutrienti". Aceasta se datoreaza faptului ca impiedica absorbia unod minerale benefice precum fier, zinc si calciu. Fara a fi o amenintare reala la adresa sanatatii tale, s-a demonstrat ca aportul zilnic de alimente bogate in fitanti poate genera o deficienta de minerale in organism. Si, evident, o serie de simptome neplacute. In aceste conditii, faptul ca orezul brun contine mai multe vitamine si nutrienti decat cel alb, devine nesemnificativ.

Citește și:

In concluzie, evita sa cazi in capcana etichetelor pe care oamenii le pun pe alimentele "bune" sau "rele". De cele mai multe ori, fiecare dintre acestea prezinta atat avantaje cat si avantaje. In cazul orezului alb, balanta inclina spre cea de-a doua varianta. Este gustos si hranitor.

Vizionare placuta


Kudika
31 August 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.