Setari Cookie-uri

Ortorexia - adevar sau minciuna?

Ortorexia este, aparent, boala noului mileniu. Atunci cand mancatul sanatos des transforma dintr-o practica benefica intr-o obsesie, vorbim despre...ortorexie.

Andreea Billig Autor: Andreea Billig

Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose Love: Overcome Your Fears To Attract The Life You Want." Practica fitness, terapii alternative, mindfulness si yoga de sapte ani.

_______

ortorexie obsesia de a manca sanatos

Care sunt obiceiurile alimentare ale ortorexicilor?

Potrivit publicatiei The Guardian, ortorexicii au reguli alimentare rigide. Nu se ating de zahar, sare, cafeina, alcool, grau, gluten, drojdie, soia, porumb si produse lactate. Iar acesta este doar inceputul.

Orice alimente care au intrat in contact cu pesticide, erbicide sau contin aditivi artificiali sunt eliminati din alimentatie.

"Numarul ortorexicilor a crescut comparativ cu ultimii ani. Alte tulburari alimentare au legatura cu cantitatea de alimente, dar ortorexicii pot fi supraponderali sau pot avea aspect normal. Ei sunt preocupati exclusiv de calitatea alimentelor pe care le consuma, isi rafineaza si restrictioneaza dieta in conformitate cu intelegerea lor personala despre ceea ce inseamna alimente pure. Cele mai expuse persoane la ortorexie sunt cele din clasa de mijloc, oameni bine educati care citesc despre alimentatie in ziare si pe Internet, care au timp si bani pentru a a gasi alternative mai pure," a afirmat Ursula Philpot, presedinte al diviziei de sanatate mintala a British Dietetic Association.

Citește și:

Riscam sa suferim de ortorexie?

Ce ar trebui sa intelegem din aceste afirmatii? Ca persoanele educate, carora le place sa cunoasca si mananca doar alimentele pe care le considera sanatoase, sunt in pericol de imbolnavire de ortorexie?
Potrivit National Eating Disorder Association (NEDA), raspunsul este afirmativ. . Alte autoritati catalogheaza ortorexia ca o tulburare a creierului. Un studiu din 2013 arata ca cu cat functiile cognitive sunt mai bune, cu atat pericolul de a face ortorexie este mai redus.

Despre suferinzii de ortorexie se mai spune ca incep sa se izoleze si sa aiba probleme de socializare. Numarul de alimente agreate fiind redus, este putin probabil ca vor mai iesi in oras, sa ia cina cu prietenii. Desi ortorexia nu este oficial recunoscuta, celor care prezinta simptomele descrise mai sus, li se recomanda adesea medicamente antidepresive sau anxiolitice.

Citește și:

    Intr-un mileniu in care avem acces la informatie, deciziile ne apartin. Noi hotaram daca o alimentatie sanatoasa, din care eliminam produsele procesate, aditivii si alte otravuri pentru corp si minte, poate fi nociva sau nu. Tot noi hotaram sa avem sau nu o viata sociala. Pana la urma, aceasta nu se invarteaste doar in jurul mancarii. Poate, pentru unii ortorexia este o boala. Pentru cei mai multi insa, va ramane doar un cuvant de la periferia fondului lexical.

    Vizionare placuta


    Kudika
    7 Octombrie 2016
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.