Setari Cookie-uri

Ce inseamna un stil de viata echilibrat?

Ne pierdem in detalii si nu vedem padurea de copaci. Am uitat de firesc, de alimentele care cresc in natura, de alimente locale si de retetele simple, gatite acasa.

Auzim peste tot ca starea noastra de sanatate depinde de stilul nostru de viata si ca un stil de viata echilibrat este cel care ne garanteaza sanatatea. De la teorie la fapte exista drum lung, asa ca am decis sa vorbim cu Alina Trifu, consilier in nutritie, specialist Atlashelp.ro, in exclusivitate pentru kudika.ro. Specialistul ne explica faptic cum si ce trebuie sa facem pentru ca organismul nostru sa functioneze la cotele sale normale.

Vedem ca se intampla un trend, “de astazi nu mai mananc carne”! Cum vedeti aceasta abordare?

Auzim peste tot ca proteina animala ne poate face rau si ne poate imbolnavi. Sigur, daca mancam carne dimineata, la pranz si seara, plina de hormoni si antibiotice, nu completam farfuria cu legume si salate, acest lucru chiar se poate intampla, la fel cum orice exces ne afecteaza, mai devreme sau mai tarziu, starea de sanatate. A manca sau nu carne, dincolo de trend, trebuie sa fie o decizie informata si asumata. Informata, deoarece din carne ne luam anumite minerale si vitamine necesare sau chiar vitale organismului (cum este vitamina B12). Asumata, pentru ca in momentul in care am luat decizia renuntarii la carne, trebuie sa ne completam dieta cu nutrientii lipsa, fie din alte alimente, fie din suplimente.

Citește și:

Echilibrul este cheia, iar echilibrul in alimentatie inseamna si diversitate. Este adevarat ca pentru un stil de viata sanatos, trebuie sa primeze in farfuria noastra legumele, salatele si fructele, grasimile sanatoase din nuci, alune si seminte crude, carbohidratii complecsi. Dar daca alegem carne neprocesata, daca evitam mezelurile sau afumaturile, daca gasim surse sigure unde animalele au fost crescute in aer liber si hranite curat, daca adaugam legume si salate in farfurie, nu avem cum sa dam gres.

Copyright foto interior si prima pagina: Timolina / Shutterstock

Cum arata meniu corect pentru un adult, 30 de ani, corporatist, care sta foarte mult la birou si are putin timp pentru sport?

In functie de contextul personal si stilul de viata, de cat timp aloca pentru preparare, micul dejun poate fi format fie din 3-4 linguri de fulgi de ovaz sau hrisca hidratata de seara cu un lactat fermentat (iaurt, kefir sau sana), fie din oua fierte sau omleta fara ulei, alaturi de avocado si legume (rosii, castraveti, ardei, gogosar), fie din hummus cu legume si paine integrala sau wasa integral. Masa de pranz este cea care contine proteine (carne de pui, curcan, vita sau peste), alaturi de legume de sezon bogate in apa (dovlecei, rosii, castraveti, ardei, varza, vinete, broccoli, fasole verde, ciuperci) si/sau salate cu frunze verzi (salata verde, rucolla, baby spanac) cu 1 lingura de ulei presat la rece si suc de lamaie, care ajuta ca absorbtia nutrientilor sa fie eficienta. Cina este facuta pentru mancarurile usoare, care se digera rapid si lasa ragaz organismului pentru odihna: ciorbe de legume, supe crema, salate cu legume si urda sau branza de capra, radacinoase la cuptor cu sos de avocado, pilaf din orez brun sau quinoa cu legume si salata.

Citește și:


De asemenea, va rog sa ma ajutati cu un meniu pentru un copil care merge la scoala, dar si pentru unul de 2 ani, de exemplu? Ce si cum ar trebui sa manance fiecare, sigur, in linii mari?

Copiii trebuie sa aiba un meniu variat, pentru multitudinea de vitamine si minerale, de care organismul lor, in continua crestere si miscare, are nevoie. Sunt importante proteinele (carne slaba, peste, oua, lactate)- pentru musculatura si tesuturile noi care se formeaza; grasimi din nuci/alune/migdale/seminte crude/avocado/peste gras- care ajuta la dezvoltarea creierului; carbohidrati complecsi din orez si paste integrale, paine din grau dur, legume, leguminoase, cereale integrale si radacinoase- pentru ca sunt o sursa sanatoasa de energie; fructe proaspete si fructe deshidratate.

Pentru un copil de 2 ani, structura planului alimentar este de 3 mese si 2 gustari, iar un exemplu de meniu poate fi urmatorul: mic dejun- budinca de ovaz (fulgi de ovaz lasati peste noapte la inmuiat cu iaurt, amestecati cu vanilie, scortisoara si curmale deshidratate taiate cubulete), gustarea I- 1-2 fructe de sezon, pranz- carne slaba de pui/curcan/vita cu legume la cuptor sau la abur (dovlecei, broccoli, morcovi, sfecla rosie), gustarea II- 1 produs lactat, cina- paste integrale cu sos rosu si spanac.

Citește și:


Pentru scolari,
structura mesei se modifica putin, datorita faptului ca masa de pranz este, de obicei, sub forma unui sandwich, mancat la scoala: mic dejun- omleta din 2 oua cu legume si 1 felie paine integrala, gustarea I- un fruct de sezon, pranz- pachetelul pentru scoala- roll-up cu lipie, somon sau curcan pregatit la cuptor, cateva felii de castravete si pasta de avocado cu putin suc de lamaie, gustarea II- 1 mana de nuci/migdale/alune crude, cina- supa crema din legume de sezon cu verdeata proaspata si crutoane.

Care este cea mai mare greseala alimentara pe care o face omul modern si cum ar putea fi ea indreptata?

Din punctul meu de vedere, marea greseala este teama pe care am dezvoltat-o vizavi de mancare. Ne pierdem in detalii si nu vedem padurea de copaci. Am uitat de firesc, de alimentele care cresc in natura, de alimente locale si de retetele simple, gatite acasa. Mancam prea multe alimente ambalate, cautam marketingul lui “fara”, dar nu realizam ca “fara grasimi”, inseamna produse mai bogate in zahar, “fara zahar”, inseamna produse cu indulcitori, care fac mai mult rau organismului. Mancam in fata ecranelor (calculator si televizor), nu mai realizam cand organismul nostru este satul, ci doar cand farfuria este goala.

Citește și:

Solutia este sa punem in farfurie alimente cat mai putin procesate sau ambalate, sa evitam produsele care sunt fabricate in laborator si sa le alegem pe cele care cresc in natura, in proximitate, pe cat posibil. Sa gatim si sa luam masa in familie, acasa, in tihna. Sa alegem sa ne bucuram de mancare, dar cu responsabilitatea zilei de maine.

Sa facem un exercitiu. Suntem foarte prinsi, de obicei avem un meniu corect, astazi ne vine sa mergem la primul tonamat de mancare si sa ne cumparam ceva. In aceasta situatie, care este cel mai mic rau pe care-l putem achizitiona?

O sticla de apa. :) Produsele din astfel de aparate sunt pline de grasimi trans (margarina si ulei vegetal rafinat care cresc colestrolul rau, il scad pe cel bun, sunt cauza afectiunilor cardiovasculare si duc la aparitia obezitatii), zahar si faina alba, printre altele. Cateva variante, pe care le putem alege, la limita, pe principiul raului cel mai mic, dar doar ocazional, sunt semintele de floarea- soarelui, covrigeii sarati sau batoanele cu cereale si fructe uscate.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 Octombrie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.