Setari Cookie-uri

De ce sa consumi zilnic iaurt - opinia medicului specialist

Iaurtul este un aliment cu multiple virtuţi n păstrarea şi promovarea sănătăţii, cunoscute din timpuri străvechi. Acestea derivă att din conţinutul său nutriţional, complet şi bine echilibrat la nivelul nutrienţilor majori, ct şi din contribuţia bacteriilor lactice active (Lactobacillus Bulgaricus şi Streptococcus Thermophilus). Aceste bacterii aduc consumatorilor, beneficii pentru sănătate, precum: ameliorarea digestiei lactozei (inclusiv pentru persoanele cu deficit de lactază), stimularea răspunsului imunitar nespecific, reducerea riscului de cancer de colon prin promovarea mecanismelor de degradare fermentative n dauna celor putrefactive.

Iaurtul este un aliment cu multiple virtuti in pastrarea si promovarea sanatatii, cunoscute din timpuri stravechi. Acestea deriva atat din continutul sau nutritional, complet si bine echilibrat la nivelul nutrientilor majori, cat si din contributia bacteriilor lactice active (Lactobacillus Bulgaricus si Streptococcus Thermophilus). Aceste bacterii aduc consumatorilor, beneficii pentru sanatate, precum: ameliorarea digestiei lactozei (inclusiv pentru persoanele cu deficit de lactaza), stimularea raspunsului imunitar nespecific, reducerea riscului de cancer de colon prin promovarea mecanismelor de degradare fermentative in dauna celor putrefactive.

Un rol foarte important al iaurtului in dieta este mentinerea unei flore intestinale echilibrate.

Bacteriile din tulpina Bifidobacterium Animalis (clasificare internaţională DN-173010), prezente ca ferment de adaos, suplimentar culturii de fermentare de baza a iaurtului, sunt cunoscute in lumea stiintifica si medicala pentru efectul lor de accelerare a tranzitului intestinal lent.

Citește și:

In acest sens, exista o serie de studii de laborator si clinice, efectuate de echipe de cercetare din mai multe tari (intre care Franta, Japonia) si publicate in prestigioase reviste de specialitate medicala, care atesta:

- efectul de ameliorare a tranzitului intestinal lent prin ingestia iaurtului ce contine Bifidobacterium animalis (reducere cu circa 20% a duratei tranzitului, si chiar mai mult, la un consum crescut de produs).
- supravietuirea in numar mare a bacteriilor Bifidus ActiRegularis, active asupra tranzitului intestinal, la trecerea prin tubul digestiv (pentru ca acestea sa poata actiona eficient in zona segmentelor colonului)

In fenomenele ce se produc asupra continutului intestinului gros, un rol determinant il are flora intestinala, ecosistem bogat, divers si sensibil, cu rol determinant in degradarea resturilor alimentare, dar si in protectia si stimularea mecanismelor fiziologice ce se petrec local. In cadrul acestui ecosistem, bacteriile lactice tipice de iaurt Bifidus ActiRegularis se integreaza si contribuie la mentinerea unei flore normale si eficace, care se exprima ulterior in fiziologia normala la nivel intestinal. Flora intestinala este supusa si ea unor agresiuni, prin medicamente, alcool, alimente cu PH scazut, imbatrinire naturala, care o pot dezechilibra. De aceea, este necesară reimprospătarea bacteriilor ce compun flora intestinală prin consum frecvent de alimente ce contin bacterii lactice in stare activa, pentru asigurarea echilibrului global al organismului.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Septembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.