Setari Cookie-uri

De ce dietele nu dau rezultate sau ne ingrasam dupa oprirea lor?

Fiecare dintre cei care au tinut o dieta cunoaste faptul ca de cele mai multe ori acestea sunt greu de respectat si nu neaparat dau rezultate ori dupa intreruperea lor surplusul de kilograme reapare sau chiar se intampla ca respectivele persoane sa depaseasca ulterior greutatea pe care au avut-o inainte de a incepe dieta.

Fiecare dintre cei care au tinut o dieta cunoaste faptul ca de cele mai multe ori acestea sunt greu de respectat si nu neaparat dau rezultate ori dupa intreruperea lor surplusul de kilograme reapare sau chiar se intampla ca respectivele persoane sa depaseasca ulterior greutatea pe care au avut-o inainte de a incepe dieta.

De ce dau gres dietele?

Cand vrei sa elimini surplusul de kilograme nu este suficient sa tii o dieta ci pur si simplu sa incepi un nou stil de viata. Adesea dietele alese de marea majoritate sunt cele de infometare sau cele care exclud total unele alimente, cum ar fi glucidele, proteinele sau grasimile, fie incearca disocierea acestora, insa aceasta disociere este prea drastic etc.

Sa intelegem ce se intampla. In cazul dietelor reprezentate mai mult de infometare organismul intra in criza de nutrienti, ca si cum urmeaza sa treaca printr-o perioada dificila in care nu va mai primi mancare. Astfel ca reactia sa va fi una de conservare, in sensul ca tot ce va primi va depozita. Astfel, puteti lua doar cateva guri de mancare pe zi si totodata sa constatati ca greutatea, in loc sa scada, creste, ori ca atunci cand va reluati regimul cu care erati obisnuiti dupa o dieta de infometare greutatea creste foarte repede si cu mult peste cea dinaintea dietei. Mai mult, in cazul dietelor de infometare se schimba atat metabolismul cat si comportamentul, in sensul conservarii eneriei, astfel persoana respectiva da un randament mai mic decat de obicei, prezinta dureri de cap, atonie, asteie, oboseste repede, devine mai lenesa si mai somnolenta. De asemenea o astfel de dieta este deosebit de riscanta penru silueta, efectele sale negative putand “iesi la iveala” chiar si in zeci de ani (in cazul modificarilor hormonale).

Citește și:

Celelalte diete care scot din alimentative o serie de nutrient (glucide, proteine sau lipide) ori le disociaza drastic de asemenea nu au rezultate cu mult mai bune decat dietele de mai sus. De ce aceasta? Pentru ca organismul are nevoie atat de glucide, proteine si lipide, cat si de vitamine si minerale. Daca scoateti total din alimentative glucidele, neavand in cadrul mesei nicio urma de glucid sau o cantitate mult prea mica, organismul va trebui sa le procure prin procese interne, sa stransforme alte tipuri de alimente in glucoza pentru ca anumite tesuturi au aceasta molecula ca nutrient de baza (“combustibilul” tesutulu nervos spre exemplu este glucoza). Organismul va avea flucutiatii de insulina si alte modificari hormonale in lant care in final se soldeaza cu cresterea nutritiei celulare si scaderea consumului. Mai exact, se ajunge la o reactive asemanatoare celei din cazul dietelor de infometare. Daca se elimina proteinele din alimentative, organismul nu isi va mai putea procura hormoni (au baza proteica), anticorpi, regenerare celulara (multe componente din celule au proteine), dar nu va mai procura nici enzimele care lizau (fragmentau si dizolvau) moleculele grase din depozitele adipoase, astfel nu se va putea realiza slabire, sa nu mai punem la socoteaza restul disfunctiilor cu care va “captusiti”.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.