Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre ingrijirea intima

In zilele noastre fluxul mare de informatii si produse destinate igienei si ingrijirii intime naste confuzii in randul oamenilor, in special al femeilor, acestea fiind mai delicate si necesitand o gama mai larga de produse si o ingrijire speciala avand si ciclul menstrual.

In zilele noastre fluxul mare de informatii si produse destinate igienei si ingrijirii intime naste confuzii in randul oamenilor, in special al femeilor, acestea fiind mai delicate si necesitand o gama mai larga de produse si o ingrijire speciala avand si ciclul menstrual.

Desi pare un subiect de bun simt, in esenta este de fapt unul de informare. Am observat insa atat in jurul meu cat si in dicutiile de pe Forum ca unele informatii au fost intelese gresit si practicarea inadecvata a unor tehnici de ingrijire intima sau omiterea altora poate duce intr-un timp mai scurt sau mai lung la diverse patologii in sfera genitala.

Intrebari precum: “Sunt sanatoase spalaturile vaginale?” sau “Baile la menstruatie sunt indicate?” ori “Cum ma pot feri de HPV?” sunt doar cateva al caror raspuns este deosebit de important pentru sanatatea intima. De asemenea anumite informatii sunt importante si pentru barbati, caci si acestia au nevoie de o ingrijire intima adecvata, chiar daca sunt mai putin sensibili decat femeile.

Citește și:

Dusurile intime

Din pacate majoritatea femeilor sunt convinse la momentul actual ca spalaturile intravaginale sunt benefice daca sunt practicate cu regularitate. Aceasta informatie a fost inteleasa gresit probabil din recomandarile medicilor si raspandirea zvonurilor din “prietene in prietene”. Vaginul femeii este natural conceput pentru autocuratare, astfel el are o anumita secretie ale carei caracteristici variaza in functie de conditiile locale si generale (hormonale), astfel ca daca interveniti in modul natural al vaginului de curatare ii perturbati functia, controlul, periodicitatea etc. Vaginul are un sistem de autocuratare chiar si in timpul menstruatiei, astfel ca nu este nevoie de spalaturi vaginale pentru a mentine igiena intravaginala, din contra, acestea sunt nocive si schimba pH-ul florei vaginale care este foarte important in protectia antiinfectioasa. Pentru mai multe informatii cititi “Sunt benefice sau nu spalaturile vaginale?”.

Citește și:

Sanatoase sunt insa dusurile intime externe, efectuate zilnic. Trebuie mentionat ca femeile sunt mai predisupse infectiilor genitale externe sau intravaginale ori chiar a trompelor uterine si a ovarelor (anexite, ovarite) din mai multe motive anatomice topografice, cum ar fi distanta foarte mica intre zona genitala si cea anala. Se stie ca in zona anala sunt foarte multe bacterii cu potential infectant in privinta organelor genitale, bacterii ce provin din defecatie de la nivelul intestinului gros. Aceste bacterii pot ajunge la nivel genital foarte usor, prin folosirea incorecta a hartiei la toaleta (din spate in fata, corect este din fata in spate) sau pur si simplu prin intermediul lenjeriei intime. Aceste bacterii se pot inmulti rapid, pot obstrua (astupa) orificiile de secretie a glandelor locale (glande de lubrefiere, foliculi pilosi, glande seboreice etc.) si pot duce la aparitia iritatiilor sau chiar a furunculilor ori, mai grav, a infectarii glandelor Bartholin (bartolinita), infectie rara insa grava care se extinde prin grasimea pelvina la organele din abdomenul inferior. Astfel dusul local trebuie facut zilnic si este destinat doar organelor genitale externe, neincluzand si spalaturile intravaginale. Dusul se face cu apa si o solutie pentru uz intim sau chiar un sapun fin, fara a folosi alte produse de “cosmetica intima” carora li se face reclama prin farmacii. Atrag atentia asupra faptului ca spalaturile vaginale nu sunt indicate de rutina, ele se practica in cazul unor patologii, unor infectii vaginale si sunt recomandate numai de medici.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.