Setari Cookie-uri

Pericolele inceperii precoce a vietii sexuale

Am ales sa vorbesc despre acest usbiect pentru ca media de incepere a vietii sexuale a scazut ingrijorator, dupa cum arata studiile efectuate in ultimii ani. Pentru tara noastra spre exemplu, un studiu din ultimii 5 ani realizat de Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Sanatate releva faptul ca varsta minima la care fetele isi incep viata sexuala este de 12, iar la baiatei de 11. La o astfel de varsta organele genitale abia isi incep dezvoltarea, unde mai incape vorba ca ar trebuie sa fi ajuns deja la maturitate inainte de inceperea vietii sexuale.

Am ales sa vorbesc despre acest subiect pentru ca media de incepere a vietii sexuale a scazut ingrijorator, dupa cum arata studiile efectuate in ultimii ani. Pentru tara noastra spre exemplu, un studiu din ultimii 5 ani realizat de Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Sanatate releva faptul ca varsta minima la care fetele isi incep viata sexuala este de 12, iar la baiatei de 11. La o astfel de varsta organele genitale abia isi incep dezvoltarea, unde mai incape vorba ca ar trebuie sa fi ajuns deja la maturitate inainte de inceperea vietii sexuale.

Mai mult, acesti copii, caci “tineri” imi pare un pic mult spus, nu au puterea si experienta psihica de a intelege ce inseamna de fapt actul sexual, sunt vulnerabili in fata pericolelor sexualitatii si mai ales a bolilor cu transmitere sexuala si mai mult, devin atrasi de acest domeniu fara a intelege ca este inca varsta la care mai au timp sa se joace si sa se duca la scoala in locul timpului petrecut cu... flirtrul. Este o reaitate despre care as vrea sa vorbim desi nu stiu cati din cei aflati inainte sau la inceputul pubertatii citesc acest articol, dar imi doresc sa fie macar cativa parinti care in felul acesta sa isi faca curaj, sa ia inima-n dinti si sa vorbeasca deschis cu copiii despre ce inseamna sexualitatea, sa duca acele discutii de care ei nu au avut parte, fiind protejati in acele timpuri de moralitate, religie si rusine, de ideea casatoriilor in care femeile trebuiau sa fie virgine. Astazi normele morale de acest gen nu mai exista pentru copiii si adolescentii care se afla pusi in fata tuturor revistelor si infotmatiilor care mai mult sau mai putin aduc aluzii sexuale.

Citește și:

A nu se intelege ca sexualitatea este un pacat, ba din contra, poate face parte din lucrurile foarte frumoase cand se exprima intr-un cuplu matur, stabil, in care cei doi manifesta sentimente unul fata de celalalt. Insa inceperea vietii sexuale la varste mai mici de 18 ani impune pericole pentru sanatatea ulterioara, iar inceperea vietii sexuale sub 16 ani produce modificari ireversibile asupra organismului.

De ce este periculoasa pentru sanatatea inceperea precoce a vietii sexuale?

La pubertate organele genitale incep sa isi dezvolte functia (mai ales la baieitei, la fetite este oarecum continua, cu o accelerare la inceputul pubertatii). Este important ca aceste tesuturi, celule, sa ajunga la maturitatea dezvoltarii lor pentru a-si exercita functia, altfel exista riscul (ca sa nu spunem certitudinea) ca acestea sa sufere modificari ireversibile, atipii care ulterior le va ingreuna functia dar totodata se pot transforma in cancere. S-a demosntrat prin studii indelungate ca femeile care si-au inceput viata sexuala sub 16 ani au risc mult mai mare de a dezvolta cancere genitale, inclusiv cancerul de col uterin. Aceasta pentru ca celulele aflate in plina dezvoltare sunt violentate atat fizic (daca ne referim la cele de la nivelul vaginului si colului uterin care intra in contact cu penisul si care sufera agresiunea modificarii florei vaginale care se intampla intotdeauna la un contact sexual si aceste celule inca nu au dobandit mecanisme de aparare) cat si de natura chimica (mai ales hormonala, cum sunt celulele uterului, trompelor uterine, ovarele).

Citește și:

Care sunt urmarile inceperii precoce a vietii sexuale la femei

Cele mai frecvente (din pacate) urmari ale dezvirginarii precoce la femei afecteaza atat fizicul cat si psihicul:

Vizionare placuta


Kudika
9 Octombrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.