Setari Cookie-uri

Cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala

Chlamydiaza sau boala tacuta este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala si este data de infectarea cu Chlamydia Trachomatis, o bacterie ce poate trai in mediile umede. Astfel infectarea se poate realiza atat in urma contactului sexual, insa totodata poate fi realizata prin intermediul bazinelor cu apa infectata sau in urma utilizarii toaletelor publice sau folosirii prosoapelor si lenjeriei intime a unor persoane infectate.

Chlamydiaza sau “boala tacuta” este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala si este data de infectarea cu Chlamydia Trachomatis, o bacterie ce poate trai in mediile umede. Astfel infectarea se poate realiza atat in urma contactului sexual, insa totodata poate fi realizata prin intermediul bazinelor cu apa infectata sau in urma utilizarii toaletelor publice sau folosirii prosoapelor si lenjeriei intime a unor persoane infectate.

chalmydiaza Pe aceste principii regulile igienei interzic folosirea la comun a prosoapelor sau imprumutarea lenjeriei intime.

Infectia cu Chlamydia este de cele mai multe ori asimptomatica atat in cazul femeilor, cat si la barbati. Din pacate, nedepistata la timp, infectia evolueaza si duce la complicatii greu tratabile si care adesea culmineaza cu infertilitatea.

Care este simptomatologia chlamydiazei?

Citește și:

Simptomatologia este foarte discreta, putand sa apara la cateva saptamani de la infectare, la un timp mai indelungat dupa infectare sau sa nu fie sesizata deloc. La femei se poate observa: cervicita, sindrom uretral acut, perihepatita, infertilitate, salpingita (anexita) sau o boala inflamatorie pelvina. Oricum simptomatologia este nespecifica si uneori ignorata de femei. Femeile mai pot simti: dureri abdominale, secretii purulente, dureri pelvine, febra, disconfort urinar etc. In cazuri mai avansate femeia resimte dureri in abdomen, sangerari in timpul si dupa actul sexual, senzatie de arsura la urinare si sangerari intermenstruale. Modificari ale secretiei: aceasta devine mai abundenta, cu aspect muco-purulent, secretia endocervicala este galbena sau verde, mucoasa endocervixului (cervix inseamna colul uterin) este friabila si sangereaza usor la atingere, astfel ca pe tamponul introdus in canalul cervical pentru prelevarea de secretii se poate evidentia sange proaspat, mirosul este foarte neplacut, greu. Barbatii pot simti usoare umflari ale testiculelor care devin dureroase, scurgeri uretrale sau dureri pelvine ori la contactul sexual.

Citește și:

Care sunt complicatiile chlamydiazei?

Complicatiile apar cand boala este netratata si constau in:
- Complicatii generale, afectare hepatica;
- Infertilitatea datorata cicatricilor lasate de infectie;
- Prostatita: infectia cu Chlamydia se poate extinde inclusiv la nivelul prostatei, determinand inflamatia acesteia. Se poate solda cu simptomatologia generala a infectiei: febra, durere la urinare, frisoane, scaderea jetului la ruinare, cefalee, stare generala alterata etc.;
- Epididimita: epididimul este un tub lung si rasucit care se afla deasupra fiecarui testicul si are rolul in colectarea si depozitarea spermei inainte de ejaculare. Inflamatia acestuia – epididimita – duce la alterarea starii generale, febra, umflarea testiculelor, testicule si act sexual dureroase, febra, frisoane, mictiuni frecvente si secretii uretrale (la nivelul penisului);
- Conjunctivite – inflamatia ochilor daca sunt atinsi cu mana care prezinta secretiile infectate;
- Infectii ale nou-nascutului: chlamydiaza se poate transmite nou-nascutlui, cauzandu-i infectii oculare pana la orbire si infectii respiratorii.

Citește și:

Infectarea cu Chlamydia scade imunitatea in fata altor boli cu transmitere sexuala, astfel ca sifilisul, HIV-ul si alte infectii cu transmitere sexuala pot fi contactate mai usor.

Este important sa va protejati folosind prezervativul, iar femeile trebuie sa efectueze o data la jumatate de an testul Papanicolau si cel de secretii.

Vizionare placuta


Kudika
9 Decembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.