Setari Cookie-uri

9 cauze ale sangerarilor intre menstruatii

Aparatul genital al femeilor este mai sensibil, are nevoie de ingrijire delicata si sanatatea acestuia poate fi perturbata de multe dezechilibre hormonale, de medicamente, dieta, stres dar si unele patologii.

Sangerarile in afara menstruatiei se numesc sangerari uterine disfunctionale si pot sa apara in mod fiziologic sau patologic. Sangerarile in afara fluxului menstrual sunt fiziologice daca apar la femeile tinere care au avut un numar mic de cicluri menstruale si carora acest ciclu hormonal nu li s-a reglat inca, dar de asemenea pot sa apara tot fiziologic si la femeile care se apropie de menopauza. Insa atunci cand sangerarile intermenstruale sau metroragiile apar la varste dupa adolescenta, cand ciclurile menstruale ar trebui sa fie regulate, putem suspiciona o patologie genitala. Aproape toate bolile genitale, indiferent de localizarea lor ca organ genital feminin, pot da sangerari intermenstruale.

sangerari in afara menstruatiei Foto: Piotr Marcinski, Shutterstock

Cele mai importante cauze pentru sangerari in afara menstruatiei

La varsta adulta, sangerarile intre menstruatii pot avea urmatoarele cele mai frecvente cauze:

Citește și:

1. Sarcina extrauterina sau sarcina ectopica

Sarcina ectopica se caracterizeaza prin faptul ca embrionul isi continua dezvoltarea in sacul sau embrionar intr-un alt organ decat uterul. Cel mai frecvent sarcina extrauterina este localizata la nivelul trompelor uterine, care sunt tubulare si inguste, astfel se pot rupe repede si pot declansa hemoragii vitale pentru femeie. De aceea o sarcina extrauterina se considera a fi urgenta medicala fiindca nu se poate preconiza cand s-ar putea rupe trompa si declansa hemoragia. O sarcian ectopica poate insa avea unul din simptome sangerarea intre menstruatii.

2. Endometrioza

Aceasta reprezinta o boala care poate afecta serios viata femeii, fiind reprezentata prin prezenta de tesut identic cu cel al mucoasei uterine, insa aflat in alta parte decat la nivelul uterului, de ezemplu pe ovar. Acest tesut raspunde intocmai mucoasei uterine la mesajele hormonale, sangereaza si el odata cu uterul la menstruatie si asa mai departe. Astfel ca pot sa apara scurgeri sanguinolente daca exista continuitate de la nivelul acestui tesut, manifestandu-se prin sangerari intermenstruale. Desigur, pot sa apara si alte simptome in functie de localizarea tesutului, unele dintre acestea fiind foarte importante, de dezechilibru hormonal important. Desigur, endometrioza poate fi silentioasa, astfel ca se considera ca boala aceasta se manifesta diferit de la o femeie la alta.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Mai 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.