Setari Cookie-uri

TESTELE ALERGOLOGICE - tot ce ar trebui sa stii

Alergiile se pot manifesta divers, iar alergenii – acele substante la expunerea carora unele persoane fac alegii – sunt atat de multi si diversi, incat alergologia a devenit o specializare vasta, cu cercetari multiple in desfasurare si de un real interes in medicina.

Alergiile – cum se manifesta?

Pentru ca alergenii sunt atat de diferiti, si alergiile se manifesta heterogen. De exemplu ne putem confrunta cu alergeni cutanati, alimentari, medicamentosi, alergeni prezenti in aer, proveniti de la animale sau acvarii etc.

teste alergologice

Manifestarile generale ale alergiilor pot fi:

  • Manifestari cutanate localizate sau generalizate, de exemplu urticarie, mancarimi si pete rosii – aceste leziuni pot sa dispara rapid de la manifestare;
  • Manifestari generale, ca stare de rau, inrosiri vaste ale pielii sau aparitia petelor pe zone intinse, astm bronsic etc. Cele mai grave manifestari constau in socul anaficatic (anafilaxia), un soc alergic care pune viata pacientului in pericol;
  • Manifestare in zonele de contact – de exemplu alergiile la metale, la produse cosmetice etc.
  • Mancarimi la nivelul nasului si stranut (de exemplu rinita alergica);
  • Ochi rosii (conjunctivita alergica) etc.

Alergiile – la ce putem fi alergici?

Exista o gama larga de alergeni, astfel ca putem face alergii de la prafuri, unele tipuri de bacterii, unele alimente sau proteine, fibre din haine sau incaltaminte, alergii la metale, polen si alte substante din aer, la par de animale, puf de piersica si asa mai departe.

Citește și:

Foto: alergie si stranut by Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
30 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.