Setari Cookie-uri

Top 11 boli cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala sunt foarte periculoase, mai ales ca multe persoane, in special tinerii, nu sunt suficient de informati despre tot ceea ce inseamna viata sexuala, nu stiu sa se protejeze impotriva pericolelor pe care sexul le ascunde si devin vulnerabili in fata multor boli cu transmitere sexuala.

HIV

HIV (virusul imunodeficientei umane), cel care provoaca SIDA (Sindromul Imunodeficitar Dobandit) distruge sistemul imunitar al individului, facandu-l astfel extrem de sensibil in fata oricarei boli, incapabil sa lupte impotriva unui agent infectios, chiar daca acesta are o virulenta mica. Decesul survine in general din pricina unei suprainfectii. Bolnavul nu moare de “SIDA” propriu-zisa. HIV se transmite prin contact cu fluidele infectate, in care virusul este intr-o cantitate suficient de mare pentru a putea infecta un alt organism. Asemenea lichide sunt sangele, sperma si secretiile vaginale. HIV se gaseste in toate secretiile corpului unei persoane infectate - de exemplu si in saliva si secretii lacrimale (lacrimi) – desi inca se contesta aceste afirmatii, insa virusul este putin rezistent in exterior. HIV se poate transmite pe cale sexuala (prin raporturi sexuale de orice fel - anal, vaginal si oral), transfuzii (de la persoane infectate, sau cu ace infectate), de la mama la fat, sau prin folosirea in comun a unor obiecte ascutite ( exemplul clasic este cel al dependentilor de droguri injectabile). Te poti infecta si la cosmetica, manechiura, pedichiura, etc in cazul in care instrumentele utilizate nu au fost bine sterilizate, dar si prin tatuare cu instrumente infectate.
Trebuie notat ca HIV nu se transmite prin strangere de mana, atingere, imbratisare, folosirea in comun a canilor, farfuriilor, tacamurilor, a prosoapelor sau a hainelor, sarut, de pe clantele usilor, scaunele de toaleta, din piscina sau prin intepaturi de tantari. Infectia cu HIV nu are simptome. Manifestarile apartin bolii care suprainfecteaza organismul. Prezenta HIV in organism poate fi detectata prin Testul HIV.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Decembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.