Setari Cookie-uri

BTS minore si majore

Din pura ignoranta sau din dezinformare, in mod surprinzator, sunt multi cei care nu au habar de faptul ca un moment de neatentie in ceea ce priveste protectia sexuala, ii poate costa chiar viata.

Din pura ignoranta sau din dezinformare, in mod surprinzator, sunt multi cei care nu au habar de faptul ca un moment de neatentie in ceea ce priveste protectia sexuala, ii poate costa chiar viata.

BTS este termenul generic pentru o serie de boli infectioase care se transmit, in special, pe calea sexului vaginal, anal si oral. Efectele lor nu se reduc doar la organele reproductive si ele nu implica neaparat activitatea sexuala. In marea majoritate a cazurilor agentii patogeni patrund in organism prin membranele mucoase - suprafetele umede si calde ale vaginului, uretrei, anusului si cavitatii bucale.

Totusi, in unele cazuri, contactul cu pielea infectata poate fi suficient. In plus, orice taietura sau leziune faciliteaza patrunderea agentilor patogeni in circuitul sangvin. Majoritatea BTS cauzate de bacterii, protozoare sau alte organisme mici, pot fi tratate, de regula, cu antibiotice.

Infectiile virale, desi tratabile, pot lasa urme. Acestea includ herpesul, papilomavirusul uman care cauzeaza negi si virusul imunodeficitar uman (HIV), care produce SIDA. Tratamentul doar elimina simptomele si inceteaza progresarea acestor boli.

In viziunea clasica se diferentiaza doua categorii de boli cu transmitere sexuala:

1) “majora”, in care sunt incluse sifilisul, gonoreea, sancrul moale, limfogranulomatoza veneriana sau granulomul inghinal;

2) “minora” incluzind uretritele negonococice (cele mai frecvente boli din aceasta categorie sunt provocate de Chlamydii, Mycoplasme, Candida albicans Trichomonas vaginalis), herpesul genital, vegetatiile veneriene, scabia etc. In ultimul deceniu sfera bolilor cu transmitere sexuala s-a largit prin includerea infectiei cu virusul HIV care a provocat o epidemie de proportii fara precedent, fiind un adevarat flagel al lumii moderne prin morbiditatea si mortalitatea sa extrem de ridicate.


Despre sifilis si gonoree

1. Sifilisul (lues) este declansat de “Treponema pallidum”, factorului infectios care duce la aparitia bolii. Modul de transmitere este, in proportie de 90%, contactul sexual. Apoi, mai exista si alte cai, cum ar fi intepaturile, taieturile, muscaturile, sarutul sau transmiterea prin placenta de la mama la fat. Foarte rar, prin leziuni deschise ale altor afectiuni ale pielii, prin urina, sperma, saliva sau sange.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 August 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.