Setari Cookie-uri

Chisturile ovariene

Chisturile ovariene sunt saculeti plini cu lichid aflati in interiorul ovarului sau pe suprafata acestuia. Ele apar datorita procesului lunar care are loc la nivelul ovarelor: ovulatia. Chisturile sunt in marea majoritate a cazurilor formatiuni benigne de la nivelul ovarelor.

  • ecografia pelvina - este investigatia comuna pentru vizualizarea chisturilor ovariene; daca medicul nu este convins de natura formatiunii pe care o vede va poate recomanda o ecografie transvaginala;
  • ecografia transvaginala - ajuta la stabilirea diagnosticului si tipului de chist pentru ca medicul poate observa mai bine, marimea chistului, forma si continutul. Daca exista un chist ovarian functional, care nu produce durere se va urmari evolutia sa printr-un alt control efectual la 6 - 8 saptamani. Intre timp ar putea disparea, asa cum se intampal cu majoritatea chisturilor functionale.
In cazul in care exista suspiciunea unei alte afectiuni (cand nu se poate vedea bine chistul, cand apar pe ambele ovare, la femei aflate la menopauza sau fete ca inca nu au ciclu, cand chistul este foarte mare sau nu are continut lichid, existenta factorilor de risc pentru cancer ovarian) sunt necesare si alte analize:
  • laproscopia - permite vizualizarea ovarului cu o camera video si prelevarea de biopsii, in functie de care se poate extirpa doar chistul sau intreg ovarul;
  • dozarea CA - 12 - acesta este un marker al cancerului ovarian si se face femeilor care au risc crescut pentru aceasta boala (menopauza, cazuri de cancer in familie), insa se foloseste la diagnostic doar in asociatie cu o metoda imagistica (ecografie, tomografie, RMN)

Tratamentul


Pentru ca majoritatea chisturilor nu sunt periculoase si se retrag de la sine, medicul va poate recomanda sa asteptati o perioada si sa revenit la un alt consult in 1 - 2 luni pentru a observa evolutia sa.

Tratamentele hormonale:
Ovulatia apare printr-un mecanism hormonal, iar remediul cel mai rapid este punerea in repaus a ovulatiei, deci anticonceptionalele. Ovulatia nu mai are loc si astfel cauza care ducea la o posibila formare a chisturilor este exclusa. Evident, chisturile deja formate nu se vor retrage instantaneu, dar se previne aparitia altora si se urmareste procesul de resorbtie a celor deja existente.

Tratamentul chirurgical este necesar in urmatoarele situatii:
  • un ovar sau un chist s-au rasucit sau s-a rupt
  • dureri severe si sangerari
  • dimensiune mai mare de 7 cm sau daca comprima alte organe abdominale
  • nu a disparut dupa 2-3 luni de expectativa, mai ales daca au existat 1-2 cicluri in aceasta perioada
  • cand se suspecteaza cancer ovarian bazandu-se pe existenta factorilor de risc si a ecografiei ce depisteaza un chist anormal
In functie de caz se poate extirpa doar chistul sau este nevoie sa se scoata tot ovarul afectat. Ovarul opus (sanatos) nu va extirpat, astfel ca fertilitatea nu va fi afectata si veti putea avea copii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.