Setari Cookie-uri

Mamografie sau ecografie mamara?

Descopera tot ce trebuie sa stii despre doua dintre cele mai importante investigatii pentru femei: mamografie mamara si ecografie mamara!

Avand in vedere amploarea pe care boala canceroasa a luat-o in timpurile moderne grija pentru propria sanatate trebuie sa fie din ce in ce mai mare. Ca femeie, una din preocuparile majore de sanatate o reprezinta cea din sfera aparatului reproducator, iar aici putem include si glandele mamare. Acestea trebuie sa se bucure zilnic de atentie in sensul ca, fara exceptie, in fiecare zi femeia, la dus, trebuie sa isi faca autoexaminarea sanilor. Pentru a afla in ce consta palparea corecta a glandei mamare cititi articolul: “Autoexaminarea sanilor – primul pas in depistarea patologiilor mamare”.

mamografie mamara

Insa autoexaminarea sanilor nu este suficienta, caci oricat ar fi de instruita femeia in acest sens, totusi unele patologii pot “scapa” acestei examinari zilnice. De aceea este recomandat ca de doua ori pe an femeile de peste 18 ani sa mearga la medicul ginecolog, dupa inceperea vietii sexuale anual trebuie sa efectueze un test Papanicolau si tot anual sa efectueze o ecografie mamara/mamografie.

Citește și:

Cand este recomandata ecografia mamara si cand mamografia mamara

Mamografia este o metoda radiologica de “analiza” a starii de sanatate a sanului, putand fi detectate mici nodularitati la nivelul sanului ce pot fi tumori in stadiu incipient, deci in acel stadiu in care pot fi vindecate. Totusi, mamografia nu este o metoda de investigatie buna pentru toate femeile. Pentru a observa structura sanului, glanda mamara trebuie sa fie mai putin activa, altfel acinii glandulari vor reflecta razele X ale mamografului si va rezulta o imagine albicioasa pe care nu poate fi depistata nicio patologie. Glanda mamara devine radiotransparenta dupa 40-50 de ani (americanii considera varsta de incepere a mamografiilor ca fiind cea de 40 de ani), moment in care glanda mamara nu mai este atat de activa, astfel pot fi vizionate pe filmul mamografic posibilele patologii.

Citește și:

    La femeia tanara insa rezultatul imagistic al mamografiei este o mare pata alba ce cuprinde tot sanul si printre care nu se poate vedea nimic. Tocmai de aceea la femeia tanara, cu varsta pana in 40 de ani, este indicata ecografia mamara, o metoda de asemenea imagistica ce poate vedea structura sanului si detecta posibile patologii la acest nivel. Uneori, la femeia de peste 40 de ani, atunci cand mamografia denota existenata unei patologii insa apar incertitudini, se poate cere si o ecografie mamara sau se face punctie (aspiratie etc.) ghidata ecografic. Asadar ecografia mamara este utila si in cazul femeilor cu varsta de peste 40 de ani. Mamografia insa nu este niciodata utila pentru o femeie tanara, caci nu poate evidentia nimic.

    Vizionare placuta


    Kudika
    15 August 2008
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.