Setari Cookie-uri

Mamografie sau ecografie mamara?

Descopera tot ce trebuie sa stii despre doua dintre cele mai importante investigatii pentru femei: mamografie mamara si ecografie mamara!

Cum se efectueaza mamografia mamara

Mamografia este de fapt o radiografie speciala, ce foloseste tot raze X pentru obtinerea filmului mamografic. Mamograful este un aparat special conceput astfel incat prezinta un fel de presa ce va cuprinde sanul si il va presa usor, cat sa destinda glanda si sa permita un camp radiologic cat mai mare de examinare. Se fac de obicei doua incidente: cranio-caudala (supero-inferioara) si imaginea vede sanul de jos in sus, iar o alta incidenta este cea medio-laterala. Sanul se prinde intre cele doua mase ale mamografului si se preseaza usor in cele doua incidente descrise.

Mamografia nu este dureroasa, maxim pacienta poate simti un disconfort de moment in timpul presarii usoare a sanului. Cat despre iradierea din timpul mamografiei, aceasta este foarte mica, specialistii estimeaza ca este mult mai mica decat radiatia cosmica la care se supune un calator cu avionul in timpul unui zbor intercontinental sau radiatia la care este expus un schior la peste 3000m altitudine.

Citește și:

Cum se efectueaza ecografia mamara

Ecograful este un aparat care prezinta o sonda exploratorie (ca o ciupercuta) cu care medicul se “plimba” pe suprafata pielii si un ecran in care medicul vizioneaza structurile interne care sunt detectate de sonda exploratorie. Ecograful functioneaza pe seama ultrasunetelor si imaginile detectate de acestea sunt de o buna precizie. Inainte de a aplica sonda pe piele medicul foloseste un gel care ii va permite alunecarea si totodata va elimina posibilitatea existentei aerului intre sonda si piele ce ar putea pericilita diagnosticul. Metoda nu este iradianta si nici dureroasa.

Ce trebuie sa spuneti medicului inainte de ecografia mamara/mamografie?

Va trebui sa ii comunicati medicului (chiar daca acesta omite sa va intrebe) daca sunteti insarcinata, daca sunteti la menstruatie si daca aveti un implant siliconic la nivelul sanilor.

Citește și:

    Un articol de Iulia Dibu

    Vizionare placuta


    Kudika
    15 August 2008
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.