Setari Cookie-uri

Conizatia - tratament pentru displazia cervicala

Conizatia cervicala se face atat in scop diagnostic cat si terapeutic, pentru depistarea si tratarea unor anomalii histologice ale colului uterin.

Conizatia cervicala se face atat in scop diagnostic cat si terapeutic, pentru depistarea si tratarea unor anomalii histologice ale colului uterin.

Atunci cand un test Papanicolau sau o biopsie cervicala au indicat prezenta unor leziuni precanceroase sau a unei neoplazii in situ, se poate efectua o conizatie prin care zona cu celule anormale este rezecata sub forma unui fragment de tesut de forma conica sau cilindrica ce cuprinde si o portiune sau canalul endocervical in intregime.

Piesa excizata in urma conizatiei se poate examina histopatologic pentru a stabili diagnosticul de certitudine.

Exista mai multe tehnici utilizate in efectuarea unei conizatii:
• Conizatia cu bisturiu rece – nu se mai face de rutina, este folosita in situatii speciale, fiind inlocuita de tehnici mai performante precum electroconizatia si interventia cu laser.

Citește și:

• Conizatia cu ansa diatermica (electroconizatia) – foloseste un electrod strabatut de un curent electric pentru a taia prin tesuturi, avand si posibilitatea de a face coagulare.

• Conizatia cu LASER CO2 – este o metoda moderna, cu numeroase avantaje: toleranta buna, asigura o hemostaza buna iar recuperarea postoperatorie se face foarte repede, in aproximativ 3 saptamani.

Conizatia in scop diagnostic este indicata in urmatoarele situatii:
• Depistarea anomaliilor epiteliale, in special a displaziei de grad inalt sau a displaziilor de grad mic, in lipsa unor leziuni macroscopice sau evidentiabile la colposcopie;
• Cand colposcopia nu a avut un rezultat satisfacator pentru ca medicul nu a putut observa intreaga zona de transformare, inclusiv jonctiunea scoamo-columnara (la trecerea intre cele doua tipuri de tesuturi la colului, cu risc maxim pentru dezvoltarea anomaliilor celulare), la femeile la care s-au depistat modificari celulare cu ajutorul altor teste;
• Cand nu se poate preciza gradul de invazie locala al unei displazii, detectate in urma unei biopsii directe;
• Cand diagnosticul citologic nu corespunde cu diagnosticul histologic efectuat prin biopsie directa

Citește și:

Indicatiile terapeutice ale conizatiei:

Conizatia reprezinta principalul tratament al displaziilor (CIN) de grad mediu si inalt si al carcinomului in situ. Ca alternativa la conizatie, CIN poate fi tratat prin histerectomie sau alte medote de distrugere a celulelor anormale, precum crioterapia, vaporizarea cu laser sau electrocoagularea. Decizia de a folosi histerectomia sau conizatia se ia in fuctie de gradul de extindere a bolii, de varsta pacientei, de dorinta de a avea sau nu copii si de recurenta bolii dupa tratamentul conservator. Celelate metode au dezavantajul ca distrug in totalitate tesutul anormal si nu ofera o piesa de biopsie spre analiza histopatologica, motiv pentru care se folosesc in situatiile in care diagnosticul preoperator a fost stabilit cu certitudine.

Contraindicatiile conizatiei:

Conizatia trebuie evitata in timpul sarcinii datorita riscurilor de sangerare, infectie, perforare a uterului. Procedura poate fi urmata de incontinenta cervicala, situatie in care orificiul intern al colului uterin nu se inchide corespunzator si exista ricul avortului spontan sau a nasterii premature.

Citește și:

    Un articol de Cirpian Chitu

    Vizionare placuta


    Kudika
    12 Ianuarie 2009
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.