Setari Cookie-uri

Cele mai frecvente semne din bolile sanului

Majoritatea femeilor sunt speriate la momentul actual de incidenta cancerului mamar, sperand fiecare in parte ca aceasta nenorocire sa nu se abata asupra lor. Este important sa intelegem ca cea mai buna este preventia in cazul patologiilor mamare sau diagnosticul precoce.

Care sunt simptomele si caracteristicile afectiunilor mamare?

Avand in vedere descrierea de mai sus a anatomiei sanilor si a caracteristicilor generale ale sanilor sanatosi este usor de dedus care ar fi semnele si simptomele afectiunilor mamare. Din pacate o gama larga dintre modificarile patologice ale sanilor sunt ignorate si am sa exemplific mai jos:

- Fermitatea sanilor: daca femeia isi palpeaza sanii in fiecare zi, mai putin in saptamana dinaintea menstruatiei, poate observa daca apare o afectiune mamara inca in stadiul incipient al acesteia, observand la palpare modificari in consistenta omogena a sanilor: induratie, un nodul sau mai multi, dimensiunea nodulilor (de ordinul milimetrilor sau centimetrilor), numarul (unic sau multiplu) etc. Uneori se poate simti doar o induratie difuza insotita sau nu de durere. Toate acestea sunt semne patologice iar femeia trebuie sa se prezinte la doctor.

Citește și:

- Asimetria evidenta a sanilor: unul din sani (sau amabii) isi poate modifica dimensiunea, rezultand o asimetrie evidenta a sanilor (unul din sani depaseste cu un numar de cupa marimea celuilalt). Aceste modificari de volum apar datorita unei afectiuni in interiorul sanului care determina cresterea in dimensiune, cum ar fi unul sau mami multe chisturi, noduli, inflamatie sau infectie etc.

- Aspectul mamelonului este deosebit de important. Acesta nu trebuie sa isi modifice forma si dimensiunile, iar daca devine retractil, infundat, descuamat, cu depigmentari (decolorari), isi modifica temperatura fata de restul sanului, devine indurat, dureros, prezinta mancarimi, iritatie, ulceratie, rasucire sau orice alta modificare trebuie sa va prezentati la medic. Exista si situatii cand femeia prezinta de la nastere o anomalie la nivelul mamelonului, cum ar fi mamelon infundat. In acest caz aspectul mamelonului nu trebuie considerat a fi patologic. De asemenea daca la palparea mamelonului, desi acesta nu prezinta alte modificari de aspect, se simte imediat sub el induratii in “carte de vizita” si daca mai asociaza mancarimi sau descuamari temporare, poate chiar si secretii, trebuie sa va prezentati cat mai repede la medicul ginecoloc, putand fi vorba despre boala Paget a sanului.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.