Setari Cookie-uri

Cele mai frecvente semne din bolile sanului

Majoritatea femeilor sunt speriate la momentul actual de incidenta cancerului mamar, sperand fiecare in parte ca aceasta nenorocire sa nu se abata asupra lor. Este important sa intelegem ca cea mai buna este preventia in cazul patologiilor mamare sau diagnosticul precoce.

- Scurgerile mamelonare: la examinarea zilnica a sanilor femeia nu doar trebuie sa urmareasca aspectul sanilor si sa palpeze cadranele, ci de asemenea sa stoarca sanul usor la nivelul mamelonului pentru a observa daca nu prezinta secretii. Orice secretie a sanului poate fi patologica. Spre exemplu daca este verzuie sau spre gri poate reprezenta o infectie la nivelul canalelor glandei mamare sau spargerea unuia sau mai multor chisturi (eventual infectate si ele). De asemenea mirosul fetid al acestor secretii este semn de infectie. Nu trebuie sa excludem nici posibilitatea cancerului.

- Aspectul pielii: am descris mai sus cum trebuie sa fie pielea sanului sanatos. Orice modificare de culoare, aparitia petelor, a unei zone indurate si tractionate spre san dand aspcetul de “coaja de portocala”, descuamare, mancarime, iritatie, ulceratie, cresterea temperaturii, inrosirea unei zone etc, toate sunt semne patologice ce tradeaza boli usoare sau deosebit de grave. Spre exemplu, inrosirea si tumefierea cu cresterea temperaturii poate fi o mastita (o inflamatie a glandei) dar si o infectare a unui cancer. Ulceratia si “coaja de potocala” sunt de obicei semne ale unei afectiuni maligne. Chisturile de asemenea pot fi benigne sau maligne. Asadar, nicio modificare nu trebui ignorata.

Citește și:

- Alte simptome: chiar daca nu observati vizual nicio modificare la nivelul sanului iar palparea nu releva de asemenea nicio modificare in structura si fermitatea glandei mamare, sunt insa unele patologii care sunt depistate mai greu in stadiu incipient, avand spre exemplu dimesiuni foarte mici (de ordinul milimetrilor) sau fiind multiple si mici (mastoza fibrochistica). Astfel simptomele pacientei sunt reprezentate doar de jena la nivelul glandei, fie resimt o apasare, unele afirma ca durerea in timpul menstruatiei este mare si simt o apasare de parca ar cara pietre de moara, altele descriu sensibilitate excesiva pre si in timpul mesntruatiei etc. Aceste simptome nu prezinta de obicei un diagnostic grav ci ascund in cele ami multe cazuri mastoza fibrochistica, afectiune frecvetna la tinere.

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.