Setari Cookie-uri

Cele mai frecvente semne din bolile sanului

Majoritatea femeilor sunt speriate la momentul actual de incidenta cancerului mamar, sperand fiecare in parte ca aceasta nenorocire sa nu se abata asupra lor. Este important sa intelegem ca cea mai buna este preventia in cazul patologiilor mamare sau diagnosticul precoce.

Alte anomalii la nivelul sanilor

Exista si alte anomalii la nivelul sanilor, adesea congenitale, care nu neaparat prezinta o patologie, dar prezinta riscuri pentru a dezvolta una:
- Polimastie: acest termen defineste prezenta mai multor glande mamare, mai mult sau mai putin dezvoltate, cu sau fara mamelon. Acestea pot sa apara la nivelul bustului, dar si in alte arii corporale (spate, abdomen, fese etc). Prezinta risc crescut de dezvoltare maligna si totodata afecteaza partea estetica a persoanei.
- Mamelon multiplu: chiar daca respectiva persoana are doua glande mamare, poate prezenta mai multe mameloane mai mult sau mai putin dezvoltate. Adesea aceste mameloane provin din resoarberea deficitara din timpul dezvoltarii intrauterine a celorlalte glande mamare care ar fi asezate specific restului mamiferelor (simetric de o parte si de alta a liniei mediane abdominale). Cel mai frecvent acest defect se intalneste la baieti si mamelonul apare imediat sub pectorali.
- Mamelonul inversat: aspectul infundat al mamelonului apare inca de la nastere si nu reprezinta o problema decat in cazul femeilor, cand acestea doresc un copil si vor sa alapteze.
- Ginecomastia: ginecomastia apare la barbati si se caraacterizeaza prin dezvoltarea glandei mamare, aceasta marindu-si volumul. Adesea aceasta afectiune (nu este congenitala) poate fi corelata cu cancerul mamar al barbatului, mai agresiv decat cel al femeii. Apare si o ciudatenie in cazul acestei afectiuni: studiile statistice au scos la iveala faptul ca 20% dintre barbatii care sufera de aceasta afectiune prezinta in familie (nevasta de obicei) o persoana cu cancer mamar. Ginecomastia apare in special la persoanele obeze, iar 70% dintre adolescenti dezvolta o forma tipica de ginecomastie datorita fluctuatiilor hormonale. Un semn al ginecomastiei, in afara celui de marire in volum a sanului, poate fi reprezentat de aparitia unor mici chisturi in jurul mamelonului. De asemenea ginecomastia mai poate fi unul din semnele afectiunii genetice numite Sindromul Klinefelter care conduce la sterilitatea barbatului si la cresterea riscului de cancer mamar.

Citește și:

Nu uitati ca anual sa efectuati un control imagistic al glandei mamare, ecografie pentru femeile pana in 45-50 de ani si mamografie dupa aceasta varsta (in majoritatea tarilor dezvoltate mamografia dupa 50 de ani se face obligatoriu ca screening pentru cancerul mamar).

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.