Setari Cookie-uri

Ce ar trebui sa stii despre pilula de a doua zi

Pentru a preveni aparitia unei sarcini nedorite s-au nascocit multe metode, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei, astfel incat sa fie compatibile cat mai multor cupluri in functie de particularitatile de viata sexuala ale acestora.

Pentru a preveni aparitia unei sarcini nedorite s-au nascocit multe metode, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei, astfel incat sa fie compatibile cat mai multor cupluri in functie de particularitatile de viata sexuala ale acestora.

Cea mai sigura metoda de contraceptie

Desi pare putin ironica urmatoarea afirmatie, totusi singura “metoda contraceptiva” care are protectie 100% impotriva unei sarcini nedorite este abstinenta sexuala totala. Restul metodelor, indiferent de natura lor (pilule, de bariera, DIU etc), prezinta un risc, cat de mic, ca sarcina sa se produca.

Etapele prin care ramai insarcinata

Pentru a intelege mai bine care sunt momentele in care intervin anticonceptionalele trebuie sa stii care sunt etapele prin care ramai insarcinata:
- Imediat dupa terminarea sangerarilor menstruale glanda hipofiza situata langa hipotalamus secreta un hormon de stimulare foliculara numit FSH (foliculostimulant hormon). Acest hormon are rolul de a transmite ovarului mesajul de a incepe dezvoltarea si maturarea unui folicul ce va forma in interiotul sau un ovul.
- Astfel un folicul (alternativ din cele doua ovare, in sensul ca o luna se dezvolta din ovarul stang, iar in urmatoarea luna din ovarul drept) incepe sa se dezvolte si in tot acest timp secreta din ce in ce mai mult estrogen pana ajunge la maturare. Estrogenul stimuleaza dezvoltarea mucoasei uterine astfel ca la ovulatie sa fie pregatita sa primeasca ovulul daca s-a intamplat ca acesta sa fie fecundat.
- Atunci cand concentratia de estrogen din sange atinge o anumita limita prag hipotalamusul si hipofiza care controlau in permanenta concentratia estrogenului se activeaza specific si in final este eliberat hormonul luteinizant. Tot in aceasta perioada ovarele incep sa secrete progesteron si vor continua sa faa acest lucru timp de doua saptamani. Hormonul luteinizant este cel care declanseaza ovulatia si ovulul eliberat din folicul va migra in trompa uterina si va fi gata de fecundare pe parcursul a 24 de ore.
- Ovulul are ca timp de viata aprozimativ 24 de ore, insa, ATENTIE, spermatozoizii pot supravietui in organele genitale feminine timp de 3-5 zile. Astfel ca, daca ati avut un contact sexual neprotejat cu cateva zile inainte de ovulatie exista sansa destul de mare de a ramane insarcinata.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Mai 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.