Setari Cookie-uri

5 Beneficii curioase ale sportului asupra sanatatii

Se spune des ca sportul este deosebit de benefic pentru sanatate, frumusete, dar si pentru buna functionare a creierului ori pentru mentinerea tineretii. Insa cum sunt posibile toate aceste efecte? De ce este atat de necesar sportul si cum actioneaza asupra organismului nostru?

Insirarea unor beneficii pe care sportul ni le aduce nu sunt sufieicente pentru a convinge o persoana sa faca sport, la fel cum si insirarea riscurilor fumatului nu convinge un fumator sa renunte la tigara. Aceasta pentru ca omul are nevoie sa inteleaga “de ce” si “cum” sunt legate informatiile intre ele.

beneficiile sportului in sanatate

Ne-am propus astfel sa va explicam schematic cum actioneaza sportul asupra organismului si sa va prezentam cateva efecte ale miscarii, efecte despre care speram ca sunteti curiosi sa aflati cum se produc, care sunt mecanismele care stau la baza realizarii acestor beneficii.

5 Beneficii ale sportului asupra sanatatii

Sportul ne mentine tineri

Miscarea, in special cea care ne ajuta sa ne punem in actiune cat mai multe grupe de muschi (dans, aerobic, gimnastica etc), ne ajuta sa ne mentinem tineri. Cum aceasta?

Citește și:

sportul intinereste si e util in preaging

Atunci cand stam, fie in picioare fie pe scaun sau in pat, grupele musculare pe care nu le punem in actiune sunt mai putin irigate de sange. Aceasta pentru ca muschii nostri au multe vase foarte mici numite capilare care stau inchise atunci cand muschiul nu este "folosit".

Daca muschiul nu este folosit pe o perioada mai lunga de timp, de ordinul lunilor de zile, zonele pe care aceste capilare ar trebui sa le irige cu sange pentru a le hrani, a le oxigena si a le detoxifia, se atrofiaza.

Acesta este si motivul pentru care o persoana care a trecut brusc la munca de birou simte dureri puternice in umeri sau pentru care persoanele care stau mult timp pe scaun au dureri de spate.

Mai mult decat atat, abdomenul incepe sa se lateasca usor pentru cei care lucreaza mult timp stand pe scaun si pot sa apara "colaceii" si "aripioarele".

Citește și:

Surse foto: shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
24 Mai 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.