Setari Cookie-uri

Practic: Cum este sanatos sa ne epilam?

Pentru femei epilatul reprezinta o activitate destul de serioasa, constanta si totodata poate produce un real disconfort.

Pentru femei epilatul reprezinta o activitate destul de serioasa, constanta si totodata poate produce un real disconfort.

Desigur, epilatul este practicat si de barbati, vizand in special anumite zone: axilara, inghinala, iar pentru sportivi chiar intregul corp.

De ce vorbim de sanatate atunci cand ne referim la epilare?

epilare Exista mai multe metode de indepartare a parului, unele dintre acestea fiind insa nocive pentru piele. Firul de par prezinta in piele o radacina anexata la o glanda (sebacee), la vase de sange care ii asigura nutritia si oxigenarea si la filete nervoase ce ii permit sensibilizarea. Pielea prezinta si ea in stratul superficial celule keratinizate modificate fata de cele din straturile bazale ale pielii, aceste celule avand rol protectiv atat fata de agentii nocivi microbieni, cat si pentru razele ultraviolete (reactioneaza prin secretia de melanina => bronzul) prevenind arsurile, dar si rol in protectia mecanica (ati vazut ca zonele supuse unor forte mecanice mai mari, precum coatele, calcaiele, prezinta o ingrosare a stratului superficial cutanat?).

Prin agresiuni la nivelul firului de par si stratului superficial al pielii se pot facilita infectiile, iritatiile, arsurile, varicele, formarea petelor, vergeturilor etc.

Avantajele si dezavantajele metodelor de epilare

Epilarea cu lama

Epilarea cu lama “rascheteaza” stratul superficial al pielii, favorizand astfel infectiile cutanate, alergiile si imbatranirea pielii, precum si aparitia petelor pigmentare sau chiar a alunitelor daca nu se efectueaza delicat.

Epilarea cu lama predispune chiar la infectii grave, de aceea este musai ca lama sa nu se imprumute niciodata, nici macar de la o persoana din familie, caci va puteti taia si prin sange se pot transmite afectiuni grave, de exemplu hepatitele virale B sau C. Tot epilarea cu lama duce la o usoara crestere a numarului de fire de par (se poate observa in timp ca dintr-o radacina apar doua fire de par) si la ingrosarea firului respectiv – efecte mai evidente in cazul brunetelor.
Alte dezavantaje ale epilarii cu lama constau in faptul ca parul creste repede, astfel trebuie sa va radeti la cateva zile.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Ianuarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.