Setari Cookie-uri

Lista aditivilor alimentari pe care sa-i eviti in sarcina

Aditivii alimentari se afla practic in toate alimentele procesate sau semipreparate si pot avea efecte nefaste asupra sarcinii. Este putin probabil sa reusesti sa te feresti de toti aditivii alimentari, fie si pentru o scurta perioada de timp, cele 9 luni de sarcina.

Iata principalii aditivi alimentari de care trebuie sa te feresti si principalele lor efecte asupra fatului:

Glutamatul monosodic (monoglutamatul de sodiu) este un aditiv prezent in numeroase produse gata ambalate sau in conserve. Functia sa este de potentiator de aroma si de conservant. Glutamatul monosodic are capacitatea de a favoriza inmultirea celulelor tumorale. Alte studii l-au legat de infarctul cardiac. Studiile efectuate pe rozatoare au evidentiat faptul ca monoglutamatul strabate bariera placentara si afecteaza dezvoltarea cerebrala a puilor.

aditivi alimentari

Unii coloranti alimentari ar trebui de asemenea evitati pe perioada sarcinii. Cercetarile au identificat existenta unei corelatii directe intre unii coloranti si sindromul de hiperactivitate si de asemenea unii coloranti sunt considerati declansatori ai unor alergii alimentare. Pe lista colorantilor de evitat se afla E104, E120, E132, E142, E124, E129, E127 (eritrozina), E131 si E102 (tartrazina). Alti coloranti alimentari au fost considerati ca avand proprietati cancerigene.

Citește și:

Zaharina este un indulcitor artificial care se gaseste in mai toate bauturile carbogazoase. El are capacitatea de a strabate bariera placentara si se poate acumula in organismul fatului.

Aspartamul este un alt indulcitor artificial foarte frecvent folosit in industria alimentara. El e prezent in sucuri, inghetate, bomboane, jeleuri, acadele, guma de mestecat. In 2009 cercetatorii au demonstrat ca aspartamul are capacitatea de a declansa migrene si de a cauza halucinatii.

Ciclamatul este un indulcitor a carui utilizare a fost interzisa in Statele Unite din cauza potentialului sau de a cauza cancer. De fapt, actiunea sa consta in intensificarea consecintelor pe care alte substante cancerigene le determina asupra organismului.

Nitratii si nitritii sunt o categorie de substante cu rol conservant puternic. In plus, ei ofera carnii crude sau procesate, o culoare „”proaspata”. Studiile au demonstrat ca un consum crescut al acestei categorii de substante in timpul sarcinii este asociat cu un risc crescut de aparitie a tumorilor cerebrale.

Citește și:

Bromura de potasiu este un alt aditiv alimentar care imbunatateste procesabilitatea fainii. El a fost interzis in unele state, insa nu peste tot. Este asociat cu tumori renale si tiroidiene.

Citeste mai mult si afla cum te poti feri de alimentele cu aditivi alimentari in timpul sarcinii

Foto: ce alimente cu ce aditivi eviti in sarcina - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Iulie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.