Setari Cookie-uri

Atentie! Formaldehida, substanta interzisa, prezenta in aceste produse cosmetice

Deghizata de cele mai multe ori sub diferite denumiri total aparte, formaldehida ramane un element cancerigen prezent in foarte mult cosmetice de pe piata de consum.

Accentul cade astazi pe produsele de indreptare a parului care ascund molecule de formaldehida, afectand vietile oamenilor incet, in timp, asa cum o rugina afecteaza fierul. Aceste substante chimice, care previn inmultirea microbilor in produsele pe baza de apa, pot fi absorbite prin piele si sunt legate de aparitia cancerului si a reactiilor alergice cutanate.

Cele mai multe femei cu parul cret ar face orice sa aiba o podoaba capilara neteda si catifelata. Dar cand vine vorba despre formaldehida si indreptare, oare care este alegerea lor? Pentru ca multe saloane de infrumusetare promit tratamente minune de intindere permanenta, sub magia imaginii unui par de poveste, acestea nu acorda atentie efectelor pe termen lung asupra sanatatii lor. De obicei, tratamentele cu keratina braziliana abunda de cantitati cu mult peste limita legala de formaldehida (formol), una din cauza aparitiei temutelor carcinoame. Un studiu realizat in America pe angajatii unor saloane ce foloseau acest tip de tratament, arata ca acestia sufereau de dificultati de respiratie, probleme ale sinusurilor si iritatii ale ochilor.

Citește și:

Formaldehida si conservantii cu eliberare de formaldehida (FRPs) sunt folositi si in multe alte produse de ingrijire personala, inclusiv in sampoane si sapunuri lichide pentru bebelusi, lac de unghii, lipici de unghii, lipici pentru gene, gel de par, produse de indreptare a parului, sapun de corp, gel de dus, produse cosmetice de colorare.

Obiectivul primar al Academiei GWS Organic Beauty Center & Spa este sa atraga atentia asupra tratamentelor care contin substante periculoase precum formaldehida si sa ofere servicii de infrumusetare inclusiv tratamente de cosmetica capilara cu formule protective, dar la nivelul celor mai inalte exigente din domeniul profesional.

Ce afectiuni poate produce formaldehida?

Cancer: Formaldehida este considerata un cunoscut cancerigen de multe organisme guvernamentale si de experti (inclusiv de Programul National de Toxicologie din SUA si de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului). Formaldehida arata o legatura intre formaldehida si leucemie. Un studiu din 2014 arata ca formladehida initiaza si contribuie la formarea tumorilor. Atunci cand formaldehida este prezenta in produsele de ingrijire personala, oamenii pot fi expusi prin inhalarea vaporilor de formaldehida eliberati de produse, prin ingerarea lor sau prin absorbtia cutanata. Studiile indica faptul ca formaldehida poate fi absorbita in piele atunci cand sunt aplicate produse de ingrijire personala care contin formaldehida, inclusiv cele care contin conservanti cu eliberare de formaldehida.

Citește și:

Iritatia - Formaldehida este considerata alergenul de contact al anului 2015 de catre Societatea de Dermatita de Contact din SUA. Desi concentratiile de formaldehida din produsele de ingrijire personala sunt in mod general mici, produsele folosite in fiecare zi pot contine indeajuns de multa formaldehida pentru a declansa o reactie persoanelor care sunt sensibile la formaldehida. Un studiu din 2015 a concluzionat ca pana la 11.9% din populatie este alergica la formaldehida atunci cand este expusa unui test cutanat cu 2.0% formaldehida.

Ce sunt conservantii cu eliberare de formaldehida si unde pot fi gasiti?

In produsele de ingrijire personala, formaldehida poate fi adaugata in mod direct, sau in cele mai multe cazuri, poate fi eliberata din conservanti, cum ar fi DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, bromopol si glioxal.

Citește și:

Acesti conservanti elibereaza cantitati mici de formaldehida in timp. Deoarece chiar si nivelele mici de formaldehida pot cauza probleme de sanatate – un nivel mic de 250 parti per milion si chiar un nivel mai scazut la persoanele sensibile – eliberarea lenta a cantitatilor mici de formaldehida constituie un motiv de ingrijorare. Un studiu din 2015 a concluzionat ca perioada mai mare de depozitare si temperaturile ridicate cresc cantitatea de formaldehida eliberata din FRPs si pot conduce in cele din urma la probleme grave de sanatate.

Ce sa cautati pe eticheta: Formaldehida, quaternium-15, DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol (bromopol) si glioxal

Quaternium-15 este cel mai iritant si poate fi gasit in fardurile de obraz, mascara, lotiuni si sampoane.

Citește și:

DMDM hidantoina este gasit in lotiuni, creme de protectie solara si demachiante si este unul dintre cel mai putin iritanti factori

Imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree – pot fi gasiti in sampoane, conditionatoare, farduri de obraz, fard de ochi, lotiuni si sunt cunoscuti alergeni umani. Imidazolidinil uree este unul dintre cei mai comuni agenti antimicrobieni folositi in produsele de ingrijire personala si este combinat in mod uzual cu parabeni pentru a oferi un sistem de conservare cu spectru larg. Diazolidinil uree elibereaza cea mai mare cantitate de formaldehida.

Hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu se gaseste in sampoane, creme hidratante, conditionatoare si lotiuni. Studiile efectuate pe animale au aratat ca hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu are potential iritant si poate cauza dermatite.

Citește și:

Bromopol se gaseste in lacul de unghii, demachiante, creme hidratante si geluri de dus. Bromopolul este considerat sigur in concentratii mai mici de 0.1%, dar nu poate fi folosit in formule cu amane. Amestecarea bromopolului cu aminele produce nitrozaminele care s-au dovedit ca penetreaza pielea si pot cauza cancer.

Glioxal se gaseste in conditionatoare, lotiuni, lac de unghii si tratamente pentru unghii. CIR Expert Panel a declarat glioxalul ca fiind un alergen cutanat.

„Frumusetea nu inseamna a ne pune in pericol sanatatea, cu atat mai mult cu cat exista responsabilitate si pentru bebelus. Acum industria cosmetica organica protectiva ne permite sa nu mai facem sacrificii atunci cand ne dorim un aspect ingrijit. Adevarata frumusete este doar cea naturala, de aceea am creat noul concept de abordare protectiva a ingrijirii inclusiv pentru uz profesional cu produse la cel mai inalt nivel de calitate, certificate cu Ecocert si USDA Organic, standardele de referinta in garantia calitatii. Alternativele protective de infrumusetare, cu impact favorabil asupra sanatatii noastre si ecosustenabile reprezinta viitorul in industria frumusetii”, explica Aurelia Dumitru, director general GWS Organic Beauty Center.

Citește și:

In momentul de fata desi formaldehida este interzisa in substantele cosmetice, ea inca se mai gaseste ascunsa sub alte denumiri sau sub forma derivatilor sai. In SUA chiar a existat un scandal privind aceasta substanta care desi era demonstrata a nu fi sigura de catre FDA, produsele care contineau formaldehida nu au putut fi scoase de pe piata daca producatorul nu le retragea in mod voluntar. De aceea va recomandam sa va informati cu mare atentie atunci cand recurgeti la un tratament de intindere sau sa recurgeti in totalitate la achizitiile protective si responsabile.

Cum se evita?

Cititi etichetele si evitati produsele care contin urmatoarele ingrediente: Formaldehida, quaternium-15, DMDM hidantoina, imidazolidinil uree, diazolidinil uree, polioximetilen uree, hidrometilglicinat (hidroximetilaminoacetat) de sodiu, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bromopol). In plus, alegeti produse de ingrijire a unghiilor care sunt marcate cu “formaldehyde-free” sau “toxic-trio-free” (fara formaldehida, toluen si DBP). Nu folositi produse cosmetice expirate si nu depozitati produsele cosmetice la soare deoarece poate cauza eliberarea de mai multa formaldehida.

***

Lissage Japonaise de la Lissfactor reprezinta solutia perfecta pentru un tratament permanent de cosmetica capilara activ pe termen lung fara formol/formaldehide, fara ruperea lagaturilor interne din structura firului de par, pe baza de ingrediente organice, celule stem vegetale, keratina vegetala, colagen botanic si acid hialuronic.

Vizionare placuta


Kudika
7 Iulie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.