Setari Cookie-uri

Tratamente naturiste pentru arsurile la stomac

Senzatia de arsura la stomac este cunoscuta de multe persoane, peste jumatate din populatie avand macar o data aceasta simptomatologie. Pentru unele persoane insa, aceasta senzatie de arsura apare mai des, fiind suparatoare si putand avea urmari neplacute.

Ce sunt arsurile la stomac?

Arsurile la stomac, cunoscute si ca “arsuri in capul pieptului” sau sub numele de “pirozis” in termeni medicali exprima de fapt o durere in spatele sternului, resimtita ca o arsura.

Cea mai comuna cauza a arsurii la stomac este de fapt refluxul gastroesogagian (sau boala de reflux). Alte cauze mai pot fi: gastrita, ulcerul sau simple cresteri ale aciditatii gastrice.

Refluxul gastroesofagin reprezinta de fapt intoarcerea retrograda a alimentelor cu suc gastric din stomac in canalul esofagian. In mod normal, intre esofag si stomac se afla un sfincter care astupa comunicarea in sens invers a continutului acestor organe, astfel alimentele ajunse in stomac nu se mai intorc la normal in esofag. Mai mult decat atat, mucoasa esofagului nu este deloc adaptata aciditatii gastrice, astfel ca refluxul gastro-esofagian produce leziuni la nivelul esofagului, care mai tarziu se pot cicatriza, pot micsora lumenul esofagului ducand la probleme de inghitire, la diverticuli esofagieni sau, mai grav, la cancer esofagian. Asadar Boala de reflux nu trebuie deloc neglijata.

Cauzele bolii de reflux sunt adesea de natura alimentara: mese copioase si bogate in grasimi si/sau alimente acide. Exista insa si alte situatii, cum ar fi herniile hiatale, gastrita, ulcere sau stres care pot duce la aparitia refluxului esofagian. De asemenea alti factori de risc sunt: obezitatea, fumatul si alcoolul.

Citește și:

Cum prevenim si tratam arsurile la stomac?


Asa cum ziceam mai sus, acestea sunt date in special de aciditate, astfel cele mai importante masuri de preventie si totodata de evitare a durerilor sunt cele alimentare.

Alimente care trebuie evitate pentru cei care se stiu cu arsuri la stomac:

  • Rosiile (dar nu si cele murate), acestea cresc aciditatea gastrica si favorizeaza refluxul gastro-esofagian; sosul de rosii, chilli, pizza cu rosii
  • Ciocolata sau dulciurile cu crema sau cu ciocolata: torturi, prajituri

Vizionare placuta


Kudika
10 Ianuarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.