Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre Hepatita C

Hepatita C este o afectiune contagioasa a ficatului.

Hepatita C este o afectiune contagioasa a ficatului.


Testeaza-te Gratuit pentru Hepatita C in perioada 1-6 august 2011, pentru detalii acceseaza www.impreunapentruviata.ro


despre hepatita C Virusul hepatic C se transmite in primul rand prin expunerea la sange infectat, care poate avea loc in cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sange sau produse din sange, tatuajelor cu ace/tus contaminate, echipamentului de hemodializa infectat, ranirilor cu obiecte ascutite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte cai. Aproximativ 10% din persoanele infectate cu hepatita C nu cunosc modul in care au contactat boala.


Putine persoane infectate cu virusul hepatic C prezinta simptome evidente

Persoanele infectate cu virusul hepatic C nu prezinta de obicei simptome specifice bolii. Spre deosebire de alte forme de hepatita virala, icterul — ingalbenirea pielii si a ochilor cauzata de excesul de bilirubina din sange si tesuturi — poate initial sa nu apara, pana cand persoana dezvolta ciroza sau fibroza hepatica. Cand simptomele apar totusi, acestea pot fi usoare si pot include oboseala, dureri de stomac si urticarie. Din cauza faptului ca adesea infectarea cu virusul hepatic C nu prezinta simptome, multe persoane nu stiu ca au contactat boala si ii pot infecta si pe altii. Singura cale de a sti daca aveti sau nu aceasta boala este efectuarea unui test de sange pentru hepatita C.


Faceti parte din grupa de risc? Testati-va acum pentru hepatita C

Singura cale de a sti daca aveti hepatita C sunt testele de laborator. Daca considerati ca faceti parte din grupa de risc pentru aceasta boala, consultati un specialist si cereti sa fiti testat.


2. Hepatita C in Romania



Un studiu efectuat in 1990 pe persoane cu varste cuprinse intre 0 si 82 de ani, din medii de activitate diferite, a demonstrat ca rata cea mai mare de imbolnavire se regasea la personalul medical si la orfani, iar cel mai putin afectati erau copiii pana in 16 ani si femeile insarcinate. Cele mai multe cazuri de infectie au fost depistate in Transilvania, urmata de Muntenia, Moldova si Banat.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Iulie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.