Setari Cookie-uri

Analize medicale pentru STOMAC

Alimentatia sanatoasa, un bun management al stresului, sportul si odihna suficienta de apara de boli, inclusiv de tulburarile gastrice.

Informatiile din acest articol sunt orientative si nu tin locul unei consultatii medicale.

Ce ar trebui sa stii despre stomac

Stomacul este un organ supus agresiunilor atat prin aciditatea sucului gastric, cat si prin alimentele ingerate care nu sunt sterile, contin deci bacterii si alte microorganisme care de obicei sunt distruse in stomac.

Anatomic, stomacul este situat intre esofag si duoden (segmentul initial al intestinului subtire). Are forma literei “J” si prezinta spre esofag si spre duoden un inel musculos care in timpul digestiei gastrice se contracta, astfel incat continutul gastric sa nu ajunga retrograd in esofag (organ neadaptat la aciditate) sau sa patrunda prea devreme in duoden.

Din punct de vedere fiziologic, stomacul este un organ complex care, pe langa sucul gastric, secreta si o serie de hormoni cu roluri foarte importante in digestie si metabolism, antrenand si alte organe precum colonul, pancreasul, sistemul nervos etc.

Citește și:

Iata deci ca suferintele stomacului nu trebuie neglijate.

Ca proiectie, stomacul se proiecteaza “in capul pieptului”, imediat sub stern, spre partea stanga, dar de multe ori durerile de stomac sau arsurile la stomac iradiaza chiar inferior de stern. Citeste mai departe in pagina 2 >>

analize medicale pentru dureri stomac

Foto@Shutterstock.com

Ce simptome pot ascunte boli ale stomacului?

analize medicale pentru stomac

Este indicat sa cereti sfatul medicului daca:
- aveti dureri de stomac sau simtiti arsuri in “capul pieptului”;
- daca simtiti cum “mancarea vine inapoi”;
- daca aveti greturi sau varsaturi destul de des;
- daca simtiti dureri puternice dupa ingestia unor tipuri de alimente, de exemplu sucuri acidulate sau cafea/ciocolata ori mancaruri prajite etc.;

Analize medicale pentru STOMAC

Daca simtiti dureri sau arsuri de stomac, aveti greturi sau chiar varsaturi, intoleranta pentru unele alimente sau daca simtiti ca “mancarea vine inapoi” medicul de familie va va recomanda un consult de specialitate la gastroenterolog.

Citește și:

Analize medicale pentru STOMAC : Ecografia abdominala superioara

In unele situatii greturile sau varsaturile pot avea alta cauza decat cea gastrica, de exemplu o afectiune la nivelul vezicii biliare: colecistita, litiaza biliara (“pietre la fiere”) etc.

Cititi ai multe informatii utile in articolul:
Ecografia abdominala: interpretarea rezultatelor

Foto@Shutterstock.com

Analize medicale pentru STOMAC: Endoscopie digestiva superioara

Aceasta investigatie consta in introducerea pe esofag, pana in stomac sau chiar mai departe in duoden, a unui tub relativ subtire, dotat in capat cu o camera si sursa luminoasa, precum si cu o serie de orificii care permit spalare, aspiratie, prelevarea unor mostre de tesut, cauterizarea unor vase sangerande, extractia unor formatiuni anormale direct in timpul investigatiei, oferind astfel si multiple forme de tratament, in beneficiul pacientului.

Citește și:

Pentru pacient insa metoda nu este foarte placuta, in acest timp poate simti senzatie de greata si ii este sugerat sa respire numai pe nas si sa se relaxeze. Durata acestei investigatii este scurta, de ordinul minutelor, insa extrem de eficienta.

Endoscopia digestiva superioara ajuta chiar si in cele mai dificile diagnostice.

analize medicale pentru stomac helicobacter pylori

Analize medicale pentru STOMAC: Teste pentru Helicobacter pylori

Helicobacter pylori este o bacterie care poate infecta stomacul. Ceea ce o face atat de speciala este faptul ca poate rezista agresiunii sucurilor gastrice, vorbim asadar de o bacterie foarte rezistenta. Helicobacter pylori prezinta caracteristici unice, forma sa ii permite adaptarea la mediul acid, poate patrunde in peretele stomacului si duodenului, evita sistemul imunitar si colonizeaza cu usurinta.

Analize medicale pentru Helicobacter pylori:
- Testul antigenului de la nivelul materiilor fecale – des folosita
- biopsia din mucasa gastrica sau duodenala – direct din leziuni, se poate face in timpul endoscopiei digestive superioare;
- Testul respirator cu uree
- testul anticorpilor serici – un test de sange

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Analize medicale pentru STOMAC: Test de sarcina

Greturile, varsaturile, “mofturile” alimentare, arsurile la stomac – toate aceste simptome pot fi prezente si in sarcina. Acolo unde este cazul se poate face si un test de sarcina.

Analize medicale pentru STOMAC: Examenul baritat

Pentru stomac examenul baritat se realizeaza in timpii gastrici si consta in administrarea pacientului a unui pahar de bariu ca apoi sa se efectueze radiografii repetate pentru a observa drumul parcurs de bariu in tubul digestiv.

Acest examen poate arata o activitate intensa sau prea slaba a stomacului, prezenta ulcerului, insa nu poate aduce informatii cu privire la infectia cu Helicobacter pylori, sangerari anormale sau alte patologii care pot fi detectate insa la endoscopia superioara (aceasta din urma nu este iradianta).

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.