Setari Cookie-uri

Pietrele la fiere sau LITIAZA BILIARA: despre riscuri, simptome si tratament

Vezica biliara joaca un rol foarte important in metabolismul grasimilor, insa in anumite conditii constituientii sucului biliar pot forma calculi de diferite dimensiuni, ducand la ceea ce numim litiaza biliara sau "pietre la fiere".

Despre vezica biliara – ce ar trebui sa stii

Vezica biliara este un organ cavitar, asemanator unui saculet unde se concentreaza sucul biliar secretat de ficat. Acest suc biliar va fi eliberat in timpul digestiei grasimilor, asadar dupa o masa cu grasimi. De aceea este foarte important sa consumam grasimi sanatoase, in cantitati mici-moderate si sa evitam grasimile nesanatoase (hidrogenate si saturate), precum si preparatele prajite (chiar si mancarurile cu ceapa sau alte legume calite).

Sarurile biliare si colesterolul pot cristaliza si formeaza astfel calculii (pietre) biliari. Ceea ce este foarte important de stiut este ca sucul biliar se varsa in duoden (prima parte a interstinului subtire) printr-un canal comun celui de varsare a sucului pancreatic. Astfel ca o piatra care pleaca din vezica biliara si “astupa” acest canal poate duce la pancreatita acuta, o urgenta medicala.

Citește și:

litiaza biliara pietre la fiere - complicatii pancreatita acuta

Pietrele la fiere (litiaza biliara)

In aproximativ 80% din cazuri calculii biliari sunt formati din colesterol cristalizat. Exista insa situatii cand calculii biliari pot fi formati din cristalizarea pigmentilor biliari (cei care dau culoarea verzuie a sucului biliar).

Pietrele la fiere pot avea diferite dimensiuni, de la milimetri – “malul” – pana la dimensiuni mari de oridinul centimetrilor.

Complicatiile litiazei biliare pot fi multiple:

  • Crize biliare;
  • colecistita,
  • fistula bilio-intestinala (bilio-digestiva): crearea unei comunicari, a unei “gauri” intre peretele vezicii biliare si intestinul pe care se sprijina. Apare in special in cazul calculilor de dimensiuni mari care apasa pe peretele vezicii biliare si in timp chiar il pot perfora. Un asatfel de caz se poate complica mai departe cu ocluzie intestinala (intestinul subtire se “infunda” cu piatra/pietrele);
  • pancreatita acuta;
  • gangrena vezicii biliare etc.

Foto: litiaza biliara - pancreatita acuta @Shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Noiembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.