Setari Cookie-uri

Ce sunt TRANSAMINAZELE? Analize medicale explicate

Transaminazele sunt niste enzime, un tip de substante biochimice care se gasesc in interiorul celulelor hepatice. Atunci cand celulele ficatului sunt distruse, transaminazele ajung libere in sange.

Atunci cand facem analize si masuram transaminzale, practic masuram gradul de afectare a ficatului. La normal avem in sange o cantitate admisa de transaminaze, insa atunci cand intervine o patologice acestea pot fi crescute.

Care sunt transaminazele pe care le dozam din sange?

transaminaze marite analize medicale explicate Transaminazele pe care le masuram le observam pe buletinul de analize ca TGO (ASAT) si TGP (ALAT). Atunci cand transaminazele au valori marite ar trebui sa facem o serie de investigatii si analize medicale suplimentare pentru a detecta cauza.

Transaminaze marite – analize medicale explicate

Transaminazele crescute sunt semn al unei disfunctii sau injurii hepatice si medicul va cere, atunci cand le descopera valorile marite, o serie de investigatii suplimentare precum:

  • Markerii virali pentru hepatita B si hepatia C;
  • Bilirubina directa si indirecta;
  • Hemoleucograma completa;
  • Ecografie abdominala superioara pentru a investiga aspectul ficatului, dar si dimensiunile acestuia;
  • RMN hepatic;

Transaminaze crescute: Ce inseamna cand ai TGO marit

TGO sau transaminaza glutam oxalica ori aminotransferaza aspartat este o enzima ale carei valori cred cand ficatul este afectat sever, cand “ficatul sufera”.

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
22 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.