Setari Cookie-uri

Dureri si arsuri la stomac sau sindrom dispeptic? Cum te tratezi

Mesele copioase, dar si consumul unor alimente iritante pot duce la aparitia durerilor si arsurilor la stomac, chiar si a sindromului dispeptic.

Disconfortul gastric poate avea mai multe cauze, putand fi declansat fie pe un stomac sanatos, fie pe un stomac afectat de gastrita sau chiar ulcer. O atentie deosebita asupra alimentatiei si regimului hidric trebuie sa il aiba si persoanele care sufera de reflux gastro-esofagian – refluxul sucului gastric acid creeaza leziuni pe mucoasa esofagului, ceea ce duce la aparitia simptomelor de jena in capul pieptului, de arsura retrosternala (pirozis) si chiar disconfortul la culcare (acesti pacienti se simt mai bine daca dorm pe mai multe perne).

gastrita si arsuri gastrice tratament

In alta ordine de idei, mesle copioase, dar si preparatele bogate in grasimi sau in fructe acide, cele care contin ceapa, rosii, dar si bauturile alcoolice pot provoca dureri si arsuri gastrice.

Pana la a ajunge la tratamentul medicamentos, mai ales daca nu va siti cu vreo afectiune gastrica, merita sa incercati remdii naturiste si masuri igieno-dietetice. Daca insa va stiti ca avand gastrita, ulcer, infectie cu Helicobacter pylori – urmti cu strictete recomandarile medicului.

Citește și:

Ce este sindromul dispeptic?

Acest sindrom apare la persoanele cu mucoasa gastrica sensibila, fie pe stomac sanatos, fie pe stomac bolnav si poae fi declansat de consumul unor alimente iritative, grase sau de alcool.

Manifestarile sindromului dispeptic includ:

  • stare de jena gastrica, arsuri sau durere;
  • greata si varsaturi – se poate vomita chiar si apa (de aceea se recomanda sa mancati sau sa beti putin si des);
  • stare generala de rau, apatie, uneori chiar stare usoara de lesin sau panica;
  • pusee de transpiratii cu frisoane;
  • uneori poate asocia diaree;
  • inapetenta, pacientul nu poate manca si nici nu are pofta de mancare;
  • dureri de cap;

Trebuie sa stiti ca sindromul dispeptic poate dura cateva zile, chiar si doua saptamani. Cu cat luati masuri igieno-dietetice mai rapid, cu atat va reveniti mai repede. Uneori este necesar asocierea tratamentului medicamentos.

Citește și:

Remedii naturiste pentru durerile/arsurile de stomac

Dieta pentru arsuri la stomac

Dieta reprezinta primul pas in calmarea stomacului. Este indicat sa consumati supe de pasare (crescuta ecologic), in care s-a fiert si os, de exemlu de piept de rata cu tot cu os; in supa adaugati cartofi, morcov, pastarnac, radacina de patrunjel, patrunjel verde, telina, cimbru si putina sare.

sindrom dispeptic si varsaturi tratament

Consumati aceasta supa des, band cate putin – nu o cana odata. Incercati sa consumati o cana lent, in decurs de o jumatat de ora sau chiar o ora daca ati vomat sau aveti stari de greata.

Puteti consuma si carne slaba fiarta, cum este pieptul de pasare, cu legume fierte, in special radacinoase. Daca nu ati avut si diaree (cum se intampla uneori in sindromul dispeptic), puteti consuma si orez fiert (orezul irita colonul). Este important sa nu adaugti ulei si niciun alt tip de grasime (evitati carnea grasa). Gratarul cu aburi este de asemenea indicat. Mai sunt permise branzeturile, in special cele maturate, vechi, dar NU cascavalul, care este prea gras si va poate da arsuri.

Citește și:

Puteti consuma de asemenea si paine prajita, este indicat sa folositi paine mai veche de o zi, de preferat facuta in casa sau din faina integrala (contine mai putini aditivi).

Nu mancati legume crude, fructe proaspete, mancaruri grase sau prea procesate, carne grasa, carne tocata, mezeluri, unt, smantana.

IMPORTANT: nu mancati o masa normala, ci putin si des. Chiar si cateva guri pot fi suficiene. Puteti manca chiar si din 10 in 10 minute, dar putin, mai ales daca va confruntati si cu stari de greata sau chiar voma.

Bauturile care calmeaza arsurile la stomac

Este indicat sa consumati apa la temperatura camerei sau ceaiuri calmante, ca ceai de sunatoare, de galbenele, de rostopasca, de tei - acestea amestecate cu ceai de menta. Indulciti ceaiul cu miere sau chiar cu zahar bun – este o sursa de energie de care aveti nevoie intr-o perioada in care va este greu sa mancati, mai ales in cazul sindromului dispeptic. Chiar daca zaharul ar putea irita usor mucoasa gastrica, band incet, cateva guri la cateva minute, nu va creeaza probleme. Puneti zeama de lamaie in ceai, dar nu cand clocoteste – vitamina C va ajuta sa va refaceti mai repede.

Citește și:

arsuri gastrice tratament

Tratamentul pentru arsuri gastrice si sindrom dispeptic – odihna

Este important sa va odhniti atat cat simtiti nevoia, insa cu mentiunea ca pe timp de zi sa va treziti din 3 in 3 ore pentru a consum o cantitate mica de alimente si lichide, dupa formula de mai sus (inghitituri putine la intervale scurte de timp).

In timpul somnului organismul se regenereaza intens, de aceea asocierea odihnei duce la recuperarea rapida a pacientului cu arsuri/dureri gastrice sau sindrom dispeptic.

Arsuri gastrice sau sindrom dispeptic – daca nu iti revii in 2-3 zile

Daca starea se agraveaza sau pacientul nu da semne clare de ameliorare dupa 2-3 zile de regim igieno-dietetic, poate fi necesar consultul medicului si tratamentul medicamentos.

Tratamentul medicamentos consta adesea in:

  • administrarea de antisecretorii - inhibitori de pompa de protoni: omeprazol (cum este si omez de exemplu), esomeprazol, lansoprazol sau blocanti ai receptorilor H2 (cimetidina, ranitidina, femotidina). Este indicat sa cititi prospectul, de obicei aceste medicamente se iau dimineata, pe tomacul gol, urmand ca la cel putin jumatate de ora sa mancati. La nevoie se pot lua si seara, inainte de culcare.
  • prokinetice: metoclopramid, motilium;

Nu este recomandat:

Citește și:
  • sa luati analgetice nesteroidiene AINS, cum sunt paracetamol, aspirina etc.
  • nu va culcati mai devreme de 30 de minute dupa masa;
  • nu mancati in pozitie culcat;
  • nu faceti sport (creste aciditatea gastrica)

Cereti sfatul medicului pentru manifestarile intense.

Foto: durere de stomac, sindrom dispeptic, arsuri gastrice - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
2 Ianuarie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.