Setari Cookie-uri

Nu este de glumit: 7 Semne ca FICATUL tau sufera

Ficatul are peste 500 de functii in organism, insa este considerat “organul tacut”, pentru ca nu doare si adesea pacientii descopera intamplator o afectare hepatica veche.

Si totusi de ce simtim uneori durere in zona ficatului? Acest organ este “invelit” intr-o capsula inextensibila, dar bine inervata. Atunci cand ficatul “se umfla”, sufera in vreun fel, creeaza tensiune la nivelul acestei capsule, care este dureroasa, insa durerea este usoara, surda, mai mult ca o senzatie de apasare.

Iar cum pacientul obisnuieste sa mearga la doctor doar cand ceva il supara prea tare, este de inteles de ce foarte multe afectiuni hepatice sunt fie diagnosticate intamplator, fie sunt deja avansate cand se pune diagnosticul.

semne ficat bolnav

7 semne ca ficatul tau sufera

Semne ale afectarii ficatului: Starea de oboseala

Daca ti se intampla des sa te confrunti cu stare de oboseala, atat dimineata la trezire, cat si pe parcursul zilei si seara, este posibil sa ai probleme cu ficatul. Starea de oboseala se poate asocia si cu dorinta puternica de a dormi pe timpul zilei, resimtita intens mai ales de cei care nu isi pot realiza aceasta dorinta, pentru ca... sunt in programul de lucru.

Citește și:

Semne ale afectarii ficatului: Sangerarile nazale

Adultii se confrunta mult mai rar decat copiii cu sangerari nazale (epistaxis). De obicei acestea apar la adult dupa o raceala puternica, insa in cazul hepatitei cronice de exemplu sangerarile nazale apar pur si simplu, prin deficienta de vitamina K, vitamina cu rol in coagulare.

semne ficat bolnav

Semne ale afectarii ficatului: Scaderea colesterolului total sub limite

Daca la analizele uzuale obserati ca valoarea colesterolului total este sub limita, desi aveti o dieta obisnuita, este indicat sa cereti o evaluare a functiilor hepatice. Transaminazele nu sunt suficiente pentru a reflecta functia hepatica, dar completate cu o ecografie de abdomen superior pot aduce informatii pretioase. Citeste aici interpretarea analizelor medicale> transaminazele marite

Semne ale afectarii ficatului: Culoarea galben pamantie sau verzuie a pielii

Este cazul icterlui, insa icterul se poate instala prin mai multe mecanisme. In tot cazul, ficatul va fi investigat medical. Cum observati cel mai bine icterul? Trageti usor pleoapa inferioara si obserati mucoasa si zona alba a ochiului: daca sunt galbui, este posibil ca persoana respectia sa sufere de icter.

Citește și:

Semne ale afectarii ficatului: Obezitatea abdominala

Obezitatea abdominala asociaza adesea si ficatul gras sau steatoza hepatica. In aceasta situatie functiile ficatului sunt perturbate. Cititi aici dieta pentru ficat gras.

Semne ale afectarii ficatului: Tulburari de tranzit

Adesea afectarea ficatului asociaza tulburari de tranzit digestiv, manifestate prin perioade lungi de constipatie, alternate de alte perioade cu scaun moale si usor galben.

Semne ale afectarii ficatului: senzatie de presiune in zona ficatului

Uneori, pacientii pot resimti o senzatie de presiune in partea dreapta, sub coaste, o senzatie de disconfort care se amelioreaza doar prin somn. Si in aceasta situatie este cazul sa consultati medicul.

Foto: ficat anatomie, medic - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
3 Februarie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.